x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Cheloo: "Ar trebui să nu ne mai fie scârbă cu naţia noastră”

Cheloo: "Ar trebui să nu ne mai fie scârbă cu naţia noastră”

de Anca Nicoleanu    |    20 Sep 2012   •   16:58
Cheloo: "Ar trebui să nu ne mai fie scârbă cu naţia noastră”

Catalin Stefan Ion, cunoscut drept Cheloo de la Parazitii, despre cum s-a adaptat la X Factor, supershow-ul care incepe duminica, de la 20.30, la Antena 1, despre etnobotanice si droguri, in general, dar si despre postura noastra de popor slab, care se complace in situatia actuala.

● Jurnalul National: Te vezi un salvator al show-ului, cum ai fost catalogat in momentul in care ai fost anuntat ca membru al juriului X Factor?
● Cheloo: In nici un caz nu ma vad un salvator al show-ului. Nu sunt foarte familiarizat cu ce a fost anul trecut, deci nu pot sa fac o comparatie reala. E adevarat ca sunt in cadrul unui contract si emisiunea are un format prestabilit care imi impune niste limite, lucru la care m-am adaptat destul de greu, dar acum, ca am inceput sa ma obisnuiesc cu postura aceasta, mi-am intrat in parametri.

● Cum au decurs negocierile? Te-ai lasat greu?
● Am primit exact ce am cerut. Negocierile la capitolul financiar au fost de zero durata.

● Esti perceput drept un tip "dur, violent, al dracului" desi, conform spuselor tale, esti "pacifist, sensibil, calm si timid". Pe care latura vei miza la X Factor?
● Sunt o persoana foarte sucita, functionez pe stari, acum rad, dupa urlu. Sunt instabil, lucru care nu ma deranjeaza. A devenit din ce in ce mai usor pentru mine sa fiu in postura de jurat si, daca pleci de-acasa cu ideea ca oamenii te vor uri pentru ceea ce spui si ceea ce faci, e o mare greseala.

● La auditii au existat personaje care te-au calcat pe nervi?
● Am dat peste fel si fel de oameni. Asta e si farmecul show-ului, daca vrei sa incerci o cariera in muzica, ai o sansa. Acum fiecare se evalueaza cum stie mai bine acasa la el. Eu cred ca am avut o judecata corecta si sincera. Cat despre reactii, ma manifest dupa ce vad si aud. Au fost clar ceva situatii cand evaluarea mea n-a fost deloc compatibila cu a lor.

● Ce anume ti s-a parut mai greu, mai plictisitor?
● Mai greu a fost cu programul incarcat, au fost ore bune de filmare la preselectii, dar consider ca i-am ales cum trebuie. De plictisit nu m-am plictisit, ceea ce e foarte bine.

● Cum convietuiesti la masa juriului cu Delia si Dan?
● Sunt doua personaje foarte foarte distractive. Au mult umor. E foarte simplu. Sunt oameni ok, nu-s falsi, asa cum sunt pe scena sunt si-n viata reala.

Nu am sa bat pe nimeni in direct
● Ce te-a impresionat pana acum la show-ul asta?
● Au fost cativa concurenti care m-au emotionat.

● Fanii Parazitii s-au impartit in doua tabere. Unii sunt incantati ca faci parte din show si ca, datorita tie, il vor urmari, desi pana acum li s-a parut penibil, altii si-au manifestat dezaprobarea: "Cheloo, n-ai ce cauta acolo, esti mult prea valoros", "Te-ai dus pentru bani...". Sa mai spun ca sunt si dintr-aia care se asteapta sa bati pe cineva, in direct?
● Nu am sa bat pe nimeni in direct, nici nu mi-am propus sa fac asa ceva. In primul rand, nu cred ca am batut pe nimeni in direct la nici o emisiune in cei 15 ani de mers pe la televizor. Golania nu-si are locul.

● La TV nu te mai uiti decat la Mircea Badea.
● Ma uit cand am timp la Mircea Badea. Inainte aveam mai mult si ma uitam aproape in fiecare seara dar, de cativa ani, lucrurile s-au schimbat. In continuare nu ma uit foarte mult la televizor.

● Dar cand te uiti, la ce te uiti?
● Vreau sa-i dau o satisfactie pr-ului Antena 1: la X Factor.

● Bitza (n.n. canta alaturi de Parazitii), mic fiind, a cantat in cor pentru patriarhul Teoctist. Ai cantat si tu in cor?
● Eu nu am cantat intr-un cor de copii. Nu am avut nicio legatura cu muzica. Cand am inceput sa cant rap a fost pur si simplu un accident la nivel planetar.... Pur si simplu. Am inceput dintr-o greseala.

● De ce spui ca ai inceput dintr-o greseala? Ai regretat cumva ca ai mers pe drumul asta?
● Eu nu regret niciodata nimic. Daca nu-mi era asta drumul, o apucam pe altul.

● "Traieste-ti visul/ Daca n-ai curaj sa traiesti/ Ca un copil batran dependent de povesti" spui in "Unde se termina visele". Ti s-a intamplat sa traiesti ca un batran copil dependent de povesti?
● Eu imi traiesc visele cu placere, fie ca sunt vise de scurta sau de lunga durata. Omul merge inainte doar daca isi impune anumite scopuri si vise. Altfel traim degeaba.

● Si acu' la ce visezi?
● N-ai putea publica daca ti-as spune.

Cartile mele preferate in aceasta viata sunt ale lui Sven Hassel
● Nu te mai reprezinta hip-hop-ul si viitorul tau album va fi, probabil, unul hardcore. De ce vrei sa te indrepti spre acest gen?
● Imi doresc foarte mult un album hardcore, s-ar putea ca momentul sa se apropie, dar nu am timp deocamdata. Nu pot fi atat de egoist incat sa fac eu de unul singur un album hardcore, cel mai sigur Parazitii vor scoate un material cu influente hardcore, rapcore, cum vreti sa-l denumiti, daca vom gasi timp si curaj sa facem asta. Nu ma reprezinta hip-hop-ul care se canta in ultimii 10 ani. Pot sa spun ca-mi doresc sa ramanem old school, imi doresc sa cantam in continuare ceea ce cantam. Nu vreau sa ne schimbam de dragul modei. Si in rap exista curente, exista ani, se schimba muzica de la an la an. Nu vreau sa cant si sa arat cum arata persoanele de succes din hip-hop-ul mondial la ora actuala.

● Ai in plan, pana la sfarsitul anului, un album nou, solo sau cu trupa?
● Nu am in plan un album Parazitii. Avem piese facute, dar o sa mai stam pana lumea isi va dori cu adevarat un album Parazitii si oamenii vor reinvata sa cumpere CD-urile. Avem doar piese de sustinere care sa ne ajute sa plecam in concert linistiti. Anul acesta, nu cred ca trebuie sa va asteptati la mai mult de 3, 4 piese semnate 20CM Records. Din cate am inteles, Bitza vrea sa scoata un album solo, Ombladon inca nu s-a hotarat, iar eu am hotarat sa nu fac album solo anul acesta si sa amanam albumul Parazitii probabil pentru primavara sau poate chiar toamna viitoare.

● Ii indemni pe copii sa lase internetul, sa puna mana sa citeasca, "pentru ca nu-i o rusine sa citesti. Cartile dezvolta imaginatia, asa cum televizorul nu poate s-o faca". Care au fost cartile copilariei tale?
● In clasa I si clasa a II a am citit foarte mult Alexandre Dumas, "Cei trei muschetari', "Dupa douazeci de ani', "Vicontele de Bragelonne'... Mi-a placut foarte mult toata seria Sven Hassel. Pot sa spun, cartile mele preferate in aceasta viata sunt cartile lui Sven Hassel.

● Nu de mult citeai "Mein Kampf", despre care ai spus ca e o "uimitoare si incantatoare lectie de istorie"? Inteleg ca acum nu prea mai ai timp de citit...
● N-am chef sa va dau lista mea de lecturi, fiecare sa citeasca ce vrea. Si gresesti. Imi gasesc timp pentru citit.

Oamenii trebuie sa stea departe de etnobotanice, de droguri in general si de fumat
● Etnobotanicele sunt cool, cred multi tineri din ziua de azi. Faptul ca au fost interzise, iar magazinele de vise desfiintate, nu-i impiedica pe cei care-si doresc sa le consume in continuare...
● Este cea mai mare prostie. S-a creat un precedent extraordinar de periculos. Odata cu aparitia etnobotanicelor este posibil sa dispara si drogurile in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca nu mai e nevoie de droguri. Pur si simplu oamenii se pot intoxica legal cu toate prostiile de pe fata pamantului. Oamenii trebuie sa stea departe de etnobotanice, de drogurile chimice, de droguri in general si de fumat. Regret ca inca nu mi-am gasit curajul sa ma las definitiv de tutun. E un sport care nu-mi mai place de foarte multi ani.

● Mai nou, esti ingaduitor cu interlocutorii. Te stiam mai irascibil, cinic, mistocar. Ce a determinat schimbarea asta de atitudine?
● Nu-s ingaduitor, sunt la limita decentei, m-am gandit ca X Factor care sa aiba bip-uri de la inceput pana la sfarsit n-ar fi tocmai un supershow. I-am dat afara pe toti cei care mi s-au parut prosti si netalentati.

● "Nu suntem o natie de javre, numai o natie slaba, pentru ca ne complacem in situatia in care ne aflam" sunt vorbele tale. Ce ne-ar putea salva?
● Suntem o natie care ne ghidam dupa lucruri care ne-au fost bagate pe gat in ultimii 20 de ani. Nu spun ca pe timpul lui Ceausescu era mai bine. In primul rand culturalizarea populatiei ar putea salva aceasta natie... ceea ce vedem astazi in media, cartile care apar in rafturi sunt extraordinar de periculoase si cu intentii ascunse de cele mai multe ori. Cred ca trebuie sa ne indreptam pasii catre istorie, catre radacinile poporului roman, catre ideea de bun simt, sa incepem sa ne simtim bine ca suntem romani, sa nu ne mai fie scarba cu natia noastra si daca om cu om se-ndreapta se va indrepta si aceasta natie.

● Fiul tau va fi ori popa, ori politist, ori infractor. E declaratia ta. De ce nu politician? Astia se descurca cel mai bine dintre toti.
● Avem si noi mandria noastra.

×