x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Cîţu anunță în ianuarie ce se întâmplă cu fuziunea dintre EximBank și Banca Românească

Cîţu anunță în ianuarie ce se întâmplă cu fuziunea dintre EximBank și Banca Românească

31 Dec 2019   •   14:00
Cîţu anunță în ianuarie ce se întâmplă cu fuziunea dintre EximBank și Banca Românească

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, afirmă că fuziunea dintre EximBank şi Banca Românească nu a fost încă aprobată nici de el, nici de Ministerul Finanţelor Publice. El spune că va anunţa în ianuarie ce se va întâmpla cu această operaţiune.

„Am fost întrebat de mai mulţi jurnalişti şi trebuie să fac această precizare. Tranzacţia a fost aprobată în februarie 2019 de Guvernul PSD. Eu şi Ministerul Finanţelor Publice încă nu am aprobat fuziunea Exim cu Banca Românească. O să anunţ ce se întâmplă cu această fuziune în ianuarie. Deja am anunţat planurile pentru CEC Bank, atragerea BERD şi IFC în acţionariat. În primele zile din 2020 voi anunţa ce urmează pentru EximBank, EximAsig şi Fondurile de Garantare şi Contragarantare”, a scris ministrul Finanţelor, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Consiliul de Administraţie al Băncii Româneşti a publicat, marţi, convocatorul pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor şi pentru cea Ordinară, ce vor avea loc în data de 31 ianuarie 2020. Convocatorul prevede, printre altele, numirea membrilor CA pentru un mandat de patru ani.

Propunerile sunt: Lucian Claudiu Anghel în calitate de membru executiv al Consiliului de Administraţie şi director general, Oana Lucia Ilie, membru executiv al CA şi director general adjunct, Traian Sorin Halalai, membru ne-executiv preşedinte al Consiliului de Administraţie, Lidia Stan, membru ne-executiv şi vicepreşedinte al CA şi Doru Bebe Bulata, membru ne-executiv al CA.

În iunie 2019, EximBank a anunţat că a semnat cu National Bank of Greece acordul de achiziţie a 99,28% din Banca Românească.

În urma acestei tranzacţii, EximBank va activa pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală. Totodată, cota de piaţă a EximBank va creşte la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituţii financiar-bancare din România, se menţiona într-un comunicat al băncii.

Ulterior, la începutul lunii septembrie, Consiliul Concurenţei anunţa că analizează operaţiunea prin care Banca de Export Import a României (EximBank) va prelua Banca Românească, prin achiziţionarea a 99,28% din capitalul social al acesteia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: banca romaneasca eximbank