x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi 7.000 de locuinţe noi prea mari pentru criză

7.000 de locuinţe noi prea mari pentru criză

de Daniela Ivan    |    02 Dec 2010   •   19:04
7.000 de locuinţe noi prea mari pentru criză
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

140748-dragosstoica-drs-img-1876.jpgBucureştiul are în acest moment 7.000 de apartamente noi care nu pot fi vândute şi doar 700 care sunt vanda­bile. Mulţi dezvoltatori imobiliari au construit locuinţe cu suprafeţe mari de peste 150 mp sau au ridicat blocuri în locaţii periferice departe de şcoli, grădiniţe, centre comerciale şi mijloace de transport.

„Suntem foarte aproape să epu­i­zăm stocul de locuinţe vandabile, adi­că cele care sunt accesibile la preţ, au locaţie bună şi se încadrează în TVA de 5% şi Prima Casă. Mai sunt doar câteva sute de locuinţe pe piaţă care pot fi achiziţionate de români, restul sunt doar ca număr, pentru că sunt prea mari, au preţuri mari şi sunt în complexuri nelocuite”, a declarat Ion Cătuţoiu, directorul general al companiei Real Time. El a mai precizat că aceste blocuri au fost fi­nan­ţa­te de bănci în perioada în care în România se vindea orice. Acum, dezvoltatorii lor sunt în dificultate şi nu mai pot plăti. S-a ajuns într-un punct în care vechea finanţare e cu mult mai mare decât valoarea de piaţă. Băn­cile nu permit dezvoltatorului să scadă din preţ iar aceste apartamente nu au căutare. „Multe dintre aceste locuinţe nu au căutare nici măcar pentru închiriere. Cine s-ar muta

într-un bloc în care este singurul locatar? Cine s-ar muta într-un bloc în care costul întreţinerii este uriaş?”, a mai spus Vlad Vlăsceanu, directorul târgului imobiliar Timon.

Pe de altă parte, fondul de in­ves­ti­ţii imobiliare România Invest a în­cer­cat să facă noi achiziţii de apartamente bine plasate, dar nu a reuşit să consume întreg bugetul alocat. „Ansamblurile vandabile, bine adaptate la nevoile pieţei sunt foarte pu­ţi­ne în acest moment şi sperăm că în anul viitor vor începe construcţii noi, care să respecte cerinţele pieţei”, a declarat Nimrod Zvik, director de mar­keting Bee Igloo. Reprezentanţii companiilor imobiliare susţin că dezvoltatorii sunt reticenţi în a dezvolta proiecte noi în Bucureşti din cauza incoerenţei legislative, dar şi a stării psihologice negative generate de criza financiară. Piaţa imobiliară are nevoie de un program de susţinere a dezvoltatorilor, nu doar de măsuri care să sprijine consumatorul final.

„Programul Prima Casă încurajează doar piaţa de locuinţe vechi, dar pentru a pune pe picioare piaţa imobiliară trebuie gândite programe pentru companii, pentru dezvoltatori în relaţia cu banca, mai degrabă decât pentru consumatori în relaţia cu banca”, a mai menţionat Cătuţoiu.

Pe parcursul acestui an au fost vândute doar 2.300 de apartamente noi majoritatea cu preţuri sub 90.000 de euro, pragul pentru încadrarea la TVA de 5%, potrivit unui studiu al companiei de servicii imobiliare Real Time. Estimările firmelor de profil arată că de la începutul anului pre­ţu­ri­le locuinţelor noi au scăzut cu apro­xi­mativ 15% faţă de 2009, ajungând la o medie de 1.158 de euro pe metrul pătrat construit.

 

Promoţii  la Timon

Bucureştenii care vor să achi­zi­ţi­o­ne­ze o locuinţă nouă sau veche se pot informa la Târgului Imobiliar Naţional (TIMON), care se des­fă­şoa­ră în AFI Palace Cotroceni, în perioada 2-5 decembrie. Aici pot alege din 2.000 de locuinţe noi şi 500 de locuinţe vechi. Organizatorii fac şi reduceri de Crăciun care variază între 2.000 şi 10.000 euro. Cel mai mic preţ din târg este 21.000 euro pentru garsoni­e­re în stadiu de proiect din ansamblul Casa Felice Mogoşoaia, iar cel mai mare 420.000 euro pentru un duplex din zona Primăverii.

×
Subiecte în articol: constructii & proprietati