x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Birouri goale în Capitală

Birouri goale în Capitală

de Daniela Ivan    |    07 Oct 2009   •   00:00
Birouri goale în Capitală

Peste 10% din spaţiile de birouri din Bucureşti sunt neînchiriate, deşi capitala României are printre cele mai mici stocuri de birouri în comparaţie cu ţările vecine.



Criza a obligat firmele să se mute în afara oraşului, unde chiriile sunt mult mai mici. "Procentul total de spaţii vacante în oraş a crescut semnificativ de la 4,0% la sfârşitul lui 2008 la un nivel actual de 10,0%, cu cele mai mari procente înregistrate în apropierea zonelor limitrofe ale oraşului, precum în zona Pipera", conform companiei de consultanţă King Sturge. Creşterea este alimentată de către migrarea societăţilor către spaţii de birouri mai mici şi mai ieftine şi de către creşterea stocului de spaţii finalizate. În prima jumătate a anului 2009 a avut loc o stagnare a investiţiilor imobiliare şi rămâne încă o incertitudine în ceea ce priveşte perioada când tranzacţiile vor putea fi reluate. Fondurile germane, care au îngheţat activitatea în oraş, au început să urmărească tranzacţiile speculative. Fără nicio activitate tranzacţională, un punct de referinţă pentru randamentul investiţiilor este dificil de apreciat, dar se consideră a se afla în jur de 9,25% reflectând o scădere de 3%, începând cu jumătatea anului 2008.

Chirii reduse

Criza a cauzat scăderea nivelului chiriilor, având în vedere că proprietarii au fost forţaţi să agreeze chirii mai mici pentru a-şi păstra chiriaşii. Chiriile pentru spaţii de prim rang, care anul trecut s-au ridicat la 300 euro/m2/an, au scăzut anul acesta la 264 euro/m2/an, nivel înregistrat în 2006, apreciază analiştii King Sturge.  Mai mult, pe viitor se previzionează scăderi ale chiriilor pe termen scurt, cu o continuă creştere a stocului de spaţii vacante. Proiectele în dezvoltare, 300.000 mp sunt planificaţi a fi livraţi pe piaţă în 2009,cu 134.000 mp deja finalizaţi în primul trimestru. Pe de altă parte, având în vedere că respectiva diminuare  la nivelul cererii ocupanţilor este, în prezent, resimţită puternic, este posibil ca mai multe proiecte să fie puse în aşteptare. Lucrurile stau cu totul altfel în oraşele cheie din Europa. "În următoarele şase luni, preconizăm că preţul proprietăţilor comerciale de top din oraşele cheie ale Europei vor începe să crească. Până în primavară, investitorii care încă nu au achiziţionat proprietăţi vor fi ratat minimul pieţei", afirmă Angus McIntosh, director al grupului King Sturge.

×
Subiecte în articol: economic imobiliar