x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Birouri goale în inima Bucureştiului

Birouri goale în inima Bucureştiului

de Daniela Ivan    |    09 Dec 2009   •   00:00
Birouri goale în inima Bucureştiului
Sursa foto: Jurnalul foto/

Peste 600.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri sunt în construcţie în Bucureşti. Însă doar 4% sunt preînchiriaţi.



Aproape un sfert din birourile aflate în construcţie acum vor rămâne neocupate în primul trimestru al anului viitor, din cauza scăderii cererii de noi clădiri. Dezastrul pentru dezvoltatori ar fi fost şi mai mare dacă din primul trimestru al anului trecut investitorii nu ar fi amânat proiecte totalizând peste 200.000 de metri pătraţi, potrivit companiei CB Richard Ellis (CBRE). Statistica arată că, la blocarea de proiecte imobiliare, România ocupă primul loc în regiune, în Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia amânările fiind cu mult mai scăzute.

Chiar şi aşa, Bucureştiul are în construcţie cea mai mare suprafaţă din Europa Centrală şi de Est, exclusiv Rusia. Cea mai mare parte a suprafeţei de birouri în construcţie în Bucureşti, care totalizează 595.000 de metri pătraţi, este dezvoltată speculativ, respectiv 570.000 de metri pătraţi, se arată în cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară. Nivelul chiriilor a scăzut de la începutul acestui an cu 18%, în cazul locaţiilor ultracentrale, cu 21% pentru zonele semicentrale şi cu 25% pentru proiectele periferice.

Acum, valoarea chiriei pentru zonele prime este de 21 de euro/metru pătrat, în timp ce în zonele semicentrale, aceasta variază între 10 şi 19 euro/mp. "Întrucât creşterea economică va fi negativă şi în viitorul apropiat, ne aşteaptăm ca activitatea de închiriere să rămână redusă", spune un raport al DTZ Echinox.

CĂDERE ÎN TOATĂ EUROPA
Spre comparaţie, pe piaţa din Praga sunt în construcţie 137.000 de metri pătraţi de birouri, în Budapesta 327.000 de metri pătraţi, iar în Varşovia 231.000 de metri pătraţi. În cele trei capitale, preînchirierile reprezintă 20%, 10%, respectiv 22%. "Criza financiară şi situaţia economică au dus la reducerea semnificativă a proiectelor de birouri care au fost anunţate în Europa Centrală şi de Est începând de la sfârşitul anului trecut.

Numărul proiectelor anunţate s-a redus, pentru că dezvoltatorii au amânat sau au îngheţat cele mai multe dintre investiţii din stadiul de proiectare sau chiar au anulat o parte din cele care erau în construcţie", se menţionează în raport. În Europa de Est, spaţiile finalizate în următoarele 18-24 luni s-au redus cu 30%. Cea mai mare scădere, de 45%, s-a înregistrat în Europa Centrală - Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, în timp ce în Europa de Sud-Est - Bulgaria, Croaţia, România şi Serbia - reducerea a fost de 30%.

VALOARE ÎN PICAJ
Valoarea de piaţă a clădirilor de birouri a scăzut în ultimul an cu valori foarte mari, însă o evaluare este foarte greu de făcut. Totuşi, există suficiente exemple care ne indică o scădere de peste 30%.

Cea mai mare investiţie din Bucureşti a CA Immo, imobilul de birouri Bucharest Business Park, cumpărat în anul 2005 de la dezvoltatorul Portland Trusta, a pierdut 23% sub valoarea stabilită în perioada similară a anului trecut. Astfel, la finalul primelor nouă luni, a fost evaluată de companie la 58,26 milioane de euro, faţă de 75,5 milioane de euro şi este sub preţul plătit la achiziţie de circa 62 milioane de euro, potrivit datelor CA Immo.

Un alt exemplu. Opera Center 1 este evaluată la 25,7 milioane de euro, reprezentând o scădere cu 34% faţă de acelaşi interval din 2008, în condiţiile unui randament din închiriere care a urcat de la 6,8% anul trecut, la 11% în acest an. Valoarea Opera Center 2 a fost stabilită la şapte milioane de euro, faţă de 11,25 milioane de euro în 2008, iar randamentul la 11,6% de la 6,3%.

×
Subiecte în articol: imobiliar