Elena Udrea, Ministrul dezvoltării regionale şi turismului speră ca într-o lună să poată fi introduse certificatele energetice.
"Încercăm să implementăm niste programe care sa calculeze eficienţă energetică a cladirilor într-un timp foarte scurt, chiar pe loc, şi sperăm ca într-o lună să putem introduce certificatele energetice", a spus Elena Udrea în cadrul unei conferinţe de presă la Academia Română.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) anunţa recent că certificatul energetic pentru clădiri ar putea redeveni obligatoriu din luna martie 2010, dacă Guvernul aprobă Ordonanţa de Urgenţă referitoare la reintroducerea acestuia, propusă de MDRT.
Guvernul a decis, la sfârşitul lunii decembrie 2009, să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2011, aplicarea legii care impune introducerea certificatului energetic la vânzarea sau închirierea de locuinţe. Anul trecut, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a cerut amânarea termenului de aplicare a legii, spunând că măsura ar ridica preţul locuinţelor vechi cu cel puţin 5-10% şi ar bloca piaţa. De asemenea, UNNPR argumenta amânarea şi prin capacitatea redusă a corpului auditorilor energetici de a răspunde solicitărilor, lista acestora fiind extrem de redusă. Dacă în Bucureşti sunt 176 de auditori, în Giurgiu sunt doar 3, în Ilfov, Călăraşi şi Ialomiţa câte unul, iar în Teleorman niciunul.
Prin certificatul energetic, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin: consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat; eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A-eficienţă energetică ridicată, la clasa G-eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie.
Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D, având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/m2an. ţinta consumului anual specific de energie pentru încălzire este de sub 100 kWh/m2an şi a fost stabilită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009.
Certificatul este valabil zece ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.