x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Creditul Prima Casă în lei este mai scump decât cel în euro

Creditul Prima Casă în lei este mai scump decât cel în euro

de Daniela Ivan    |    22 Aug 2013   •   20:18
Creditul Prima Casă în lei este mai scump decât cel în euro
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Plafonul pentru creditele Prima Casă, în sumă totală de 1,2 miliarde de lei, a început să fie distribuit băncilor participante. Însă, de acum, împrumuturile pentru Prima Casă vor fi acordate doar în lei, ceea ce le face mai scumpe decât creditele standard oferite de bănci în euro.
Cea mai mare sumă, 220 milioane lei, din care 70 milioane lei sunt pentru achiziţia de locuinţe construite de ANL, a fost acordată Băncii Comerciale Română (BCR). Reprezentanţii BCR estimează că vor utiliza cea mai mare parte a plafonului până la finalul acestui an, se arată într-un comunicat al băncii.
A doua bancă din sistem, BRD a primit un plafon de 180 milioane de lei, iar Banca Transilvania 105 milioane lei.
Pentru creditele Prima Casă pot aplica cei care nu au locuinţă proprie sau deţin una cu suprafaţă mai mică de 50 metri pătraţi. Clienţii trebuie să dispună de un avans de 5%.

Ce arată calculele

Costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maxim 2,5% pe an pentru creditele în lei. Însă această marjă nu include nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator, costul evaluării imobilului, cel pentru formalităţile de publicitate şi comisionul de gestiune datorat Fondului Naţional de Garantere a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), costul evaluării terenului, locuinţei, devizelor estimative şi situaţiilor de lucrări. Totodată, finanţatorii sunt obligaţi să prevadă în contractele de credit costurile cu dobânda exprimată în raport cu ROBOR la 3 luni şi separat costurile cu comisioanele. Practic, acum, RABOR la 3 luni este de 3,8%, ceea ce face ca dobânda efectictivă medie să fie de 6,3%, dacă luăm în calcul marja maximă de 2,5% practicată de majoritatea băncilor, maximul prevăzut în hotărârea guvernului. La această sumă se adaugă asigurări şi comisioane astfel încât pentru un credit de 50.000 de euro, rata lunară a unui împrumut pe 30 de ani prin noua variantă a Prima Casă ajunge la circa 1.293 de lei, echivalentul a 294 de euro, comparativ cu 233 de euro, cât ar fi fost rata la Prima Casă în euro. În aceste condiţii, există credite mai avantajoase, în euro, pe care băncile le oferă. Au însă dezavantajul că necesită un avans mai mare de 5% şi comportă un risc valutar, care însă nu poate fi estimat pe o perioadă mare de timp.

Scad vânzările?

Prima Casă a ţinut vânzările rezidenţiale pe linia de plutire în ultimii patru ani. Statisticile arată că fără acest program 70% dintre cei ce vor să-şi cumpere o locuinţă în cartierele din marile oraşe nu ar fi eligibili, consideră analiştii imobiliari. Fără acest Program piaţa s-ar bloca, iar preţurile proprietăţilor ar coborî brusc. Acum, când creditele prin acest program s-au scumpit cu 100-200 de lei/ lună rămâne de văzut câţi clienţi vor mai fi tentaţi de acest program. Oricum, analiştii imobiliari se aşteaptă la câteva luni de blocare a vânzărilor, perioadă în care băncile îşi vor finaliza ofertele, iar românii se vor obişnui cu ele. 

×