x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Garanţii doar pentru casele de-a gata

Garanţii doar pentru casele de-a gata

de Daniela Ivan    |    12 Mar 2010   •   00:00
Garanţii doar pentru casele de-a gata
Sursa foto: Angelo Brezoianu/Agerpres

Nici nu a pornit bine "Prima Casă 2", că programul are deja nevoie de modificări legislative. Statul nu poate garanta decât pentru locuinţele gata construite, pentru restul este nevoie de un ordin al Ministerului de Finanţe. Deocamdată sunt garantate locuinţele vechi, însă cu un comision de 0,49%, mai mare decât la "Prima Casă 1".



Este nevoie de un ordin al Ministrului de Finanţe, care să reglementeze două elemente ce presupun modificări legislative şi care ţin pe loc atât băncile, cât şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). "În lege se face referire că băncile pot să ia în garanţie imobilul existent, ori, acest lucru nu este posibil în cazul imobilelor care urmează să fie construite.

S-a găsit soluţia, modificarea legislaţiei, să fie introdusă şi garanţia pentru bunurile viitoare, similar creditului ipotecar", a declarat Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM. Un alt aspect este legat de cazul în care din asocierile de persoane pentru dezvoltarea de locuinţe se retrage unul dintre asociaţi.

"Sunt probleme de risc, de exemplu, se pot asocia şapte cetăţeni să construiască un imobil, iar unul se retrage. Ce se întâmplă? Cu garanţia, cu creditul, cu ceilalţi?", a mai spus Şaramet. El a mai precizat că, dacă un cetăţean din asociere se retrage, Fondul va plăti garanţia, iar programul poate merge mai departe.

ÎNCEPE GARANTAREA
Ieri au sosit de la BRD la Fond primele dosare de credit pentru locuinţe vechi, pe varianta noului program. Şaramet a adăugat că instituţia pe care o conduce este capabilă să gestioneze 300 de dosare pe zi, iar durata de pregătire a solicitării la Fond variază între una şi patru zile. "Dacă vor veni mai mult de 300 de dosare pe zi, vă asigur că acestea nu se vor pierde, însă se lucrează cu oameni, şi aceştia au şi ei un grad de saturaţie", a mai spus preşedintele FNGCIMM.

Vestea proastă pentru beneficiari este că s-a mărit comisionul pe care Fondul îl percepe de la clienţi. FNGCIMM a majorat comisionul de gestiune pentru programul "Prima Casă 2" de la 0,37% pe an la 0,49%, potrivit unui ordin al Ministerului Finanţelor

Publice, publicat ieri în Monitorul Oficial. FNGCIMM a pierdut 3,2 milioane de lei din "Prima Casă 1", a anunţat Şaramet. El a precizat că instituţia pe care o conduce a acordat un număr de 16.564 de garanţii pentru credite, în sumă de 689.482.573 de euro, care au susţinut împrumuturi în sumă de 803.331.226 de euro. Până acum nu s-a executat nici o garanţie pentru "Prima Casă 1", însă există informaţii că în zilele următoare vor apărea şi primele două credite ce urmează să fie executate.

×
Subiecte în articol: imobiliar modificari prima casă