x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Haosul politic şi creşterea preţurilor au blocat investiţiile în construcţii de infrastructură

Haosul politic şi creşterea preţurilor au blocat investiţiile în construcţii de infrastructură

18 Feb 2022   •   10:00
Haosul politic şi creşterea preţurilor au blocat investiţiile în construcţii de infrastructură

Haosul politic din toamnă şi creşterea preţurilor au blocat investiţiile în construcţii de infrastructură, care au scăzut cu peste 10% în T4/2021. Scăderea din construcţii inginereşti, adică investiţiile publice în infrastructură, a contribuit la scăderea PIB din T4/2021 faţă de T3.

Construcţiile de infrastructură au scăzut cu peste 10% în ultimul trimestru din 2021, ara­tă datele publicate de Ins­titu­tul Naţional de Statistică (INS). Evoluţia vo­lu­mului construcţiilor de infrastructură (cons­trucţii inginereşti), cea mai importantă com­ponentă a sectorului de construcţii, arată că investiţiile publice în infrastructură au scă­zut, mai ales în toamnă, când a început criza politică care a durat mai bine de două luni, scrie ZF.

Cristian Erbaşu, proprietarul Cons­trucţii Erbaşu, spune că sunt două mo­tive pentru care volumul de lucrări de cons­truc­ţii a scăzut: creşterea preţurilor mate­ri­ilor prime şi faptul că a fost o perioadă în care bu­ge­tele de investiţii publice au fost li­mitate şi li­ci­taţiile publice au fost într-o perioadă de pauză.

„Scăderea a fost mai ales în a doua parte a anului şi a fost în perioada în care firmele de construcţii au fost cele mai afectate de creş­te­rile de preţuri. Peste acest lucru s-a supra­pus şi o oarecare limitare a bugetelor aferente inves­ti­ţiilor. În ultimele două luni au reapărut lici­ta­ţiile publice, dar a fost o perioadă de pauză în care au lipsit, prin urmare nu s-au încheiat noi contracte“, explică Cristian Erbaşu.

De asemenea, datele de la Finanţe pri­vind cheltuielile de capital, adică investiţiile din bugetul de stat, arată că în septembrie 2021, prima lună de criză politică, investiţiile de la bugetul de stat au fost de 1,9 mld. lei, în scădere cu 50% faţă de septembrie 2020, când cheltuielile de capital au fost de 3,8 mld. lei.

„Impactul scăderii este semnificativ, având în vedere că în perioada anterioară construcţiile au avut o dinamică foarte bună şi au influenţat pozitiv rezultatele PIB. Scăderea se înregistrează la infrastructură şi este în legătură cu investiţiile publice. Fără îndoială că bănuiala este că dezorientarea politică de la finalul anului a avut acest efect“, spune Aurelian Dochia, analist economic.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: constructii