x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Avertisment BCE asupra EXPLOZIEI prețurilor pe piața imobiliară

Avertisment BCE asupra EXPLOZIEI prețurilor pe piața imobiliară

17 Noi 2021   •   15:17
Avertisment BCE asupra EXPLOZIEI prețurilor pe piața imobiliară

Prețurile imobilelor au crescut cu peste 7% în UE de la începutul pandemiei, cel mai mare avans după anul 2005, arată raportul de stabilitate financiară al Băncii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters.

"Riscurile corecţiei preţurilor pe termen mediu au sporit substanţial, pe fondul creşterii estimărilor privind supraevaluarea preţului locuinţelor. În pofida redresării construcţiilor de locuinţe, deficitul de forţă de muncă, perturbările din lanţurile globale de aprovizionare şi majorarea preţurilor produselor afectează capacitatea sectorului construcţiilor de a extinde furnizarea de locuinţe, ceea ce pune presiune asupra preţurilor", avertizează instituția comunitară.

Cele mai mari creșteri sunt în Germania, Franţa şi Olanda.  Oraşele München, Frankfurt, Amsterdam, Paris şi Zurich sunt cele mai expuse riscului unei bule speculative pe piaţa imobiliară. În 4 din 12 metropole din Uniune prețurile la locuințe sunt supraevaluate. Numai în Varşovia, Milano şi Madrid se mențin la un nivel rezonabil.

Totodată, munca de acasă, temerile legate de sănătate, dorința de a locui în case ecologice îndreaptă clienții către segmentul de vârf al pieței. 

Totuși au scăzut falimentele deși unele dintre măsuri guvernamentale de sprijin au fost stopate.
"În medie, falimentele companiilor sunt la un nivel mai redus decât în cele mai optimiste prognoze anterioare, în timp ce numărul de insolvenţe rămâne cu circa 15% sub nivelul anterior pandemiei", arată BCE.


 

×
Subiecte în articol: piata imobiliara