x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi MISIUNEA CASA/Mic dictionar

MISIUNEA CASA/Mic dictionar

12 Noi 2004   •   00:00

12 NOIEMBRIE 2004
MORTARUL. Pentru realizarea unor constructii solide, caramizile sau prefabricatele trebuie montate cu ajutorul mortarului sau betonului. Pentru finisajele interioare, sunt necesare produse ca ipsosul.

COMPOZITIA MORTARULUI. Mortarul obisnuit este constituit dintr-un liant (ciment si/sau var stins) si apa. Apa face ca amestecul sa fie onctuos si reactioneaza cu liantul, care se cristalizeaza si formeaza o masa dura. Excesul de apa se evapora si mortarul se usuca, marindu-si duritatea, care va fi maxima dupa trei-patru saptamani. Unele mortare, alcatuite din lianti sintetici, din granule selectate si/sau din aditivi, au caracteristici specifice: mortare adezive pentru lipirea placilor, mortare pentru rosturi, mortare cu priza rapida etc.

LIANTI. Pentru mortarele pe care le preparati singuri, utilizati ciment si/sau var in locul liantului.

Ciment cenusiu. Este cimentul obisnuit. Artificial (indicativ CPA 45 sau 55, in functie de rezistenta la compresie) sau compozit (indicativ CPJ 35, 45 sau 55), obtine un mortar dur si foarte rezistent, impermeabil, dar care se poate fisura.

Ciment alb. Poate inlocui cimentul cenusiu pentru asamblarea materialelor de culori deschise, insa calitatile mecanice sunt inferioare.

Ciment rapid. Ciment cu priza foarte rapida (10 - 30 minute), utilizat pentru fixari.

Var hidraulic. Cu varul natural (indicativ XHC) sau artificial (XHA) se obtin mortare onctuoase, mai putin rezistente decat cele pe baza de ciment, dar mai flexibile si usor permeabile.

Amestec ciment-var hidraulic. Duce la obtinerea de "mortare mixte", care ofera mai putina rezistenta, dar mai multa flexibilitate decat mortarul de ciment pur.

×
Subiecte în articol: imobiliar ciment