x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Norme noi în construcția imobilelor. Consum energetic zero

Norme noi în construcția imobilelor. Consum energetic zero

29 Dec 2020   •   15:10
Norme noi în construcția imobilelor. Consum energetic zero

Imobilele care se vor construi începând cu anul 2021 vor trebui să aibă un consum energetic aproape de zero. Primarii localităților cu peste 5.000 de locuitori trebuie să elaboreze planuri locale multianuale pentru creșterea numărului de clădiri noi cu consum redus de energie.

Este vorba despre orice clădiri, de la locuințe individuale și blocuri multifamiliale și până lla birouri sau alte tipuri de spații.

Clădirile pentru care recepția la terminarea lucrărilor se efectuează în baza unei autorizații de construire, emise începând cu 31 decembrie 2020, trebuie să respecte standardul nZEB „nearly zero energy building”, să aibă un consum de energie aproape egal cu zero, asigurat în mare parte din surse regenerabile de energie, dar și un grad ridicat de eficiență energetică.

Pentru clădirile publice, această obligație este în vigoare din 2018.

Deși nu există o definiție unitară la nivel european, printr-o clădire cu performanță energetică ridicată se înțelegecă beneficiază de „ o reducere substanțială a consumului de energie pentru servicii energetice. Simplu spus, fără să ai nicio diminuare de confort termic, cantitatea de energie necesară a fi consumată în clădire este mai mică cu cel puțin 60% față de o clădire obișnuită, iar un procent important din consumul de energie trebuie să provină din surse regenerabile (energie fotovoltaică sau eoliană), pompe de căldură sau agent termic din sistemul centralizat de încălzire, în perspectiva eficientizării și decarbonării acestuia”, explică Radu Dudău, director al Energy Policy Group (EPG) și coordonator al proiectului România Eficientă.

În legislația națională, clădirea al cărei consum de energie este aproape egal cu zero este acea „clădire cu o performanță energetică foarte ridicată, la care necesarul de energie pentru asigurarea performanței energetice este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut și este acoperit în proporție de minimum 30% cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere, pe o rază de 30 de km față de coordonatele GPS ale clădirii, începând cu anul 2021”.

Performanță energetică înseamnă necesarul de energie pentru a răspunde nevoilor legate de utilizarea normală a clădirii, respectiv încălzirea, apa caldă menajeră, răcirea, ventilarea și iluminatul.

Pentru perioadele 2031-2040, 2041-2050 și după 2051, procentul obligatoriu de energie din surse regenerabile se va stabili prin hotărâre a Guvernului.

Clădirile reprezintă un segment esențial al politicii UE privind eficiența energetică, deoarece ele sunt responsabile pentru 40% din consumul final de energie și pentru o mare parte din emisiile de dioxid de carbon (CO2). Comisia Europeană și-a impus ca obiectiv ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2 până în 2050, ceea ce necesită decarbonarea sectorului clădirilor.

Directiva privind performanța energetică impune statelor membre să elaboreze planuri naționale pentru creșterea numărului de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero, atât în cazul clădirilor noi, cât prin renovarea celor existente.

Mediafax

×
Subiecte în articol: consum energetic clădiri