x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Nu se mai construiesc case în Bucureşti

Nu se mai construiesc case în Bucureşti

de Daniela Ivan    |    13 Oct 2011   •   21:00
Nu se mai construiesc case în Bucureşti

Numarul de locuinte finalizate in 2011-2012 reprezinta doar 30% din cele din 2010, conform unui studiu al fir­mei imobiliare RealTime. Exista in acest moment circa 9.000 de lo­cuin­te care sunt scoase la vanzare si nu-si gasesc cumparatori, spune Ion Ca­tutoiu, de la agentia RealTime. Acesta a mai precizat ca anul trecut au fost livrate in Capitala 10.300 de uni­tati locative in 29 de ansambluri, iar in 2011 si in 2012 s-au finalizat sau urmeaza sa se finalizeze doar opt an­sambluri si fazele doi si sau trei a inca noua proiecte incepute intre 2005 si 2008.

'Stocul de unitati locative din 2010 se situeaza sub nivelul preconizat in 2008, cand numarul de unitati care era asteptat sa fie livrat in 2009 ajungea la 15.762 de unitati. Aceasta reducere a stocului s-a datorat problemelor cauzate pe piata imobiliara de criza economica globala, facand ca multi dezvoltatori sa isi amane sau anuleze proiectele anuntate pentru anul 2009 sau sa extinda perioadele de finalizare pentru 2010 sau chiar 2011', se arata in studiul RealTime, lansat la Targul Imobiliar National (TIMON).

Cele mai vandute locuinte sunt in cartierele care au si metrou, spun agentii imobiliari. 'Tinerele familii care au optat pentru un apartament in ansamblurile noastre au avut in vedere faptul ca acestea sunt amplasate in cartierul Titan, care are metrou', a declarat Alina Necula, director de marketing la compania Adama. Aceasta a mai precizat ca in ultimele sase luni, agentia sa a vandut in EvoCasa Armonia peste 40 de apartamente, cele mai solicitate fiind cele cu trei camere.

Un numar de 13.000 de locuinte noi si vechi sunt scoase la vanzare, iar dezvoltatotii ofera reduceri de preturi de pana la 28.000 de euro, dar si posibilitatea achizitionarii de apartamente noi in schimbul unuia vechi sau a unei masini.

Din oferta totala, 8.000 de locuinte sunt noi, iar 5.000 de unitati sunt amplasate in blocurile vechi. Pe langa dezvoltatori, la targ mai sunt prezenti brokeri imobiliari, banci, consultanti si fonduri de investitii. In vederea atragerii de clienti, van­zatorii de locuinte ofera o serie de facilitati cumparatorilor, respectiv bucatarii mobilate, sisteme de Home Cinema, servicii de design in­te­rior, mobila pentru toata casa si electrocasnice sau sisteme de panouri solare.

Totodata, cei care vor sa cumpere o locuinta au posibilitatea sa inchirieze apartamentul dorit pe o perioada de doi ani, cu optiunea de achizitie la finalul perioadei, sau pot cumpara locuinte noi in schimbul uneia vechi sau a unei masini.

Agentii imobiliari spun ca cele mai cautate locuinte sunt in cartierele Titan, Berceni, Militari, Drumul Taberei sau Iancului. 'Oamenii sunt pretentiosi. Stiu ca platesc o viata rate si vor sa stie ca ceea ce cumpara este o investitie buna', spune un agent imobiliar.

×
Subiecte în articol: bucuresti constructii & proprietati