x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Preţul locuinţelor este în ceaţă

Preţul locuinţelor este în ceaţă

de Daniela Ivan    |    04 Apr 2011   •   18:56
Preţul locuinţelor este în ceaţă
Sursa foto: Dragoş Savu/Intact Images
159719-intact-images-jurnalul-national-dragos-savu20100212152828002.jpgPrimele luni ale acestui an au adus ceva animaţie în piaţa imobiliară, după doi ani în care vânzările au fost blocate. Programul Prima Casă 3, care a avut un plafon mult mai redus decât variantele anterioare, a fost epuizat în numai trei luni, ceea ce arată interesul cumpărătorilor care s-a manifestat la începutul acestui an. Cu toate astea, site-urile de profil nu reuşesc să arate un tablou coerent asupra evoluţiei preţurilor. În timp ce unii susţin că preţurile au scăzut în martie faţă de februarie, ceilalţi spun că acestea au început să crească uşor.

Potrivit unui raport realizat de AnunturiParticulari.ro, plafonul li­mi­tat al programului Prima Casa 3 a pus presiune asupra preţurilor cerute de proprietari pentru vânzarea lo­cui­nţelor, care au scăzut în martie cu 1-5% faţă de februarie, iar numărul ofertelor a crescut în acest interval. 

În luna martie o garsonieră a fost cotată la un preţ mediu de 37.902 euro, cu 1% mai scăzut decât în luna precedentă şi cu 12% faţă de perioada similară din 2010. Apartamentele cu două camere se găsesc pe piaţă cu un preţ mediu de 58.815 euro, mai mic cu 2% faţă de februarie 2011 şi cu 14% comparativ cu intervalul similar al anului precedent.

Preţul mediu al apartamentelor de trei camere a scăzut cu 3% faţă de luna februarie a acestui an, la 81.365 Euro. Raportat la martie 2010, preţul este mai mic cu 12%.

Pentru apartamentele de patru camere, preţul mediu a scăzut cu 5% în martie faţă de februarie 2011, la circa 101.000 euro. Faţă de martie 2010, acelaşi apartament este mai ieftin cu 15% în medie. O opinie contrară o au cei de la imo­biliare.ro care au calculat o ma­jora­re cu 0,9% a va­lorii medii a ­in­di­ce­­lui naţional pentru luna martie, com­parativ cu februarie. Indicele a atins valoarea de 1.043 euro/mp pentru luna martie. Indicele este calculat la nivelul primelor oraşe din Ro­mâ­nia. Totuşi, faţă de aceeaşi lună a anu­lui trecut, când indicele imobi­liare.ro indica valoarea de 1.211 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 13,9% mai mici. Totuşi, Bucureştiul nu face notă discordantă, indicele imobiliare.ro pentru Capitală indică, pentru luna martie, o valoare medie de 1.169 euro/mp util (+0,8%) pentru apartamentele noi şi vechi din Ca­pi­ta­lă, înregistrând, pentru a treia lună consecutiv, o creş­tere.

"Preţurile au evoluat timid dar di­fe­rit în cele şapte oraşe pe care le ana­lizăm, oscilând între –2,5%, cel mai mare procent de scădere fiind înregis­trat la Ploieşti, şi +1,3%, vârf atins de segmentul apartamentelor noi din Braşov. În perioada urmă­toa­­re, va exis­ta un relativ echilibru pe piaţa re­zidenţială întreţinut în bu­nă mă­su­ră de aşteptarea unor semna­le pozi­ti­ve concrete pe plan econo­mic, dar şi de lărgirea adresa­bilită­ţii Pro­gra­mului Prima Casă", a de­cla­rat într-un co­municat Adrian Eri­mes­­cu, directorul general imo­bi­lia­re.ro.

×