x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Preţuri în scădere

Preţuri în scădere

de Daniela Ivan    |    26 Ian 2010   •   00:00
Preţuri în scădere
Sursa foto: /JURNALUL NAŢIONAL

Preţurile garsonierelor şi al apartamentelor cu două camere scoase la vânzare în acest an sunt cu până la 20% mai mici decât în ultimele luni din 2009. Proprietarii au înţeles că programul Prima Casă s-a fâsâit şi au început să lase la preţ.



Începutul anului 2010 aduce în Capitală un preţ mediu de 77.000 de euro pentru un apartament cu două camere, situat în zona semicentrală, după ce înainte de luna septembrie a anului trecut acelaşi apartament putea fi achiziţionat cu 80.000 de euro, potrivit portalului imobiliar www.topestate.ro. Acelaşi imobil amplasat la periferie poate fi cumpărat cu 59.000 de euro. În paralel, la Constanţa, începutul lui 2010 a adus un preţ mediu pentru un apartament cu două camere, confort 1, de 54.000 de ero, în scădere de la 59.700 euro, preţ valabil în luna iulie a anului trecut. Evoluţia preţurilor din Braşov confirmă tendinţa generală de scădere înregistrată în celelalte oraşe, cu variaţii de peste 10% la preţuri în cea de-a doua parte a anului. Preţurile apartamentelor cu două camere din Braşov au scăzut cu peste 20% în ultimele 6 luni, spre 50.000 de euro.

PRIMA CASĂ

"Piaţa a suferit modificări la nivelul evoluţiei preţurilor pe fondul iniţiativelor şi măsurilor luate de Guvern, prin lansarea programului «Prima Casa». Anunţarea proiectului a creat un entuziasm sporit în rândul vanzatrilor în lunile august-septembrie, entuziasm care a scăzut spre sfârşitul anului, pe fondul unor măsuri extrem de restrictive impuse de către bănci solicitanţilor de credite", a declarat Mihai Stan, Manager General al site-ului TopEstate.ro. Prima casă a schimbat artificial evoluţia firească a evoluţiei preţurilor din imobiliar. Practic, din martie 2008, preţul imobilelor vechi au avut un parcurs accelerat descendent. Căderea s-a stopat în momentul în care "Prima Casă" a început să se apropie de lansare. În acest moment, preţurile au început, pentru prima dată după primul semestru al anului 2008, să crească.

"Această creştere se datorează exclusiv programului de finanţare iniţiat de guvern, care a avut drept consecinţă creşterea preţurilor apartamentelor de două camere şi a garsonierelor", au explicat consultanţii de la compania imobiliară Colliers.

×
Subiecte în articol: imobiliar