Apartamentele s-au ieftinit, în iunie, cu 1,2%
Preţurile apartamentelor au scăzut, în iunie cu 1,2%, până la un nivel mediu naţional de 1.200 de euro pe metru pătrat, cu doar 3,1% mai mare faţă de cel consemnată la începutul anului, ceea ce arată că piaţa imobiliară intră într-o etapă de stabilizare, se arată într-o analiză a unui portal imobiliar, remisă joi.
Spre comparaţie, în primul semestru din 2017, preţurile apartamentelor s-au majorat, în medie, cu 6,7% la nivel naţional (până la 1.120 euro/mp). Cel mai mare ritm de creştere în prima jumătate a acestui an a fost consemnat în Braşov.
În Bucureşti, pretenţiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat în iunie cu 0,4%, de la 1.328 la 1.333 euro/mp, conform analizei realizate de Imobiliare.ro. Preţurile de la finalul lunii iunie au fost cu 5,9% mai ridicate decât la începutul lunii ianuarie. Preţurile din Capitală au avut, până acum, un ritm de creştere mai temperat comparativ cu alte oraşe (Cluj-Napoca sau Timişoara). Tendinţa de creştere din primul semestru a fost susţinută mai ales de apartamentele noi, a căror valoare medie a depăşit 1.400 euro/mp util la finalul lui iunie.
După o creştere de 2,8% consemnată pe parcursul lunii iunie (de la 1.048 la 1.077 euro/mp), Braşovul se situează pe primul loc în clasamentul ritmului scumpirilor în prima jumătate de an. Interesant este că, în vreme ce locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2,1% în ultima lună (până la 1.068 euro/mp), cele noi au consemnat un salt de peste 4,4%, atingând pragul de 1.100 euro/mp. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, locuinţele din Braşov sunt cu 12,7% mai scumpe.
Tendinţa de încetinire a creşterii preţurilor este, de departe, cea mai evidentă în Cluj-Napoca. Dacă în prima jumătate a anului trecut apartamentele disponibile spre vânzare în Cluj-Napoca s-au scumpit cu nu mai puţin de 10%, în acest an, ritmul de creştere este la jumătate. Apartamentele din Cluj-Napoca rămân însă cele mai scumpe din ţară, cu o valoare medie consemnată de 1.522 euro/mp, la finalul lui iunie. Ambele segmente de piaţă analizate au resimţit o temperare a ritmului scumpirilor. Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi a ajuns la 1.553 euro/mp, iar cele noi la 1.492 euro/mp.
Apartamentele scoase la vânzare în Constanţa s-au apreciat cu 0,8% în luna iunie (de la 1.147 la 1.156 euro/mp), valoarea prezentă fiind cu 5,6% mai ridicată decât cea înregistrată de indicele Imobiliare.ro în ianuarie. Locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,3% în iunie (de la 1.145 la 1.142 euro/mp), iar cele noi s-au scumpit cu peste 3% (de la 1.152 la 1.192 euro/mp).
În Iaşi, preţurile au scăzut cu 0,8% în luna iunie (de la 1.015 la 1.007 euro/mp), ceea ce a făcut ca avansul faţă de începutul anului să se cifreze la 3,4% (faţă de nivelul de 974 euro/mp valabil în ianuarie). Apartamentele vechi au atins pragul de 1.000 euro/mp în iunie. Unităţile locative noi au consemnat o scădere de 1,9% în ultima lună, ajungând la 1.009 euro/mp.
Temperarea ritmului de creştere a preţurilor se observă şi în Timişoara. Pretenţiile proprietarilor de apartamente s-au majorat, per ansamblu, cu 4,3% în prima parte a lui 2018 (de la 1.152 la 1.202 euro/mp), în condiţiile unei stabilizări în luna iunie. În ultima lună, apartamentele vechi din Timişoara s-au apreciat cu 0,1% (de la 1.206 la 1.207 euro/mp), iar cele noi cu 0,3% (de la 1.184 la 1.187 euro/mp). AGERPRES

Ştiri din .ro
- Poliția în alertă – cadavru carbonizat descoperit într-o mașină incendiată lângă Timișoara UPDATE 5 Varianta principală a anchetatorilor Pressalert.ro
- Averile consilierilor locali din Timișoara. Cine are patru mașini, cine l-a împrumutat în campanie pe Fritz și cine are locuință în Olanda Pressalert.ro
Distribuitorii de Bunuri solicită Guvernului României reintrarea în legalitate
Virgil Popescu, „ușor nemulțumit” de ordinul ANRE: Lasă la latitudinea furnizorilor să ofere discount
Ministrul Energiei, nemulțumit că ANRE a lăsat la latitudinea furnizorilor oferirea discountului
Proiectantul sectorului Târgu Mureș-Târgu Neamț din A8, monitorizat de CNAIR
Tranzacționarea de acțiuni în 2021: O creștere promițătoare pentru companiile românești
Peste 60% dintre angajații de la nivel global lucrează la distanță
Majoritatea românilor folosesc produse și servicii bancare
Piața auto în declin. Producția și vânzările de autovehicule au scăzut semnificativ în 2020
Ministrul Economiei: Românii fac salariul aproape juma-juma cu statul. Din 2022 începem aplicare măsurii zero taxe pe salariul minim
Digitalizarea încă se luptă cu ghişeele ANAF
Cazacioc & CO SRL a săpat o groapă de 1,5 milioane de euro

Creștere spectaculoasă a capitalului românesc în start-up-uri
Unitatea 1 CNEE Cernavodă va fi oprită pe 23 ianuarie 2021
Majoritatea angajaților vor un loc de muncă aproape de casă
Primul atelier de cold brew și craft soda din România
