x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Preţurile, la limita de jos

Preţurile, la limita de jos

de Daniela Ivan    |    04 Feb 2010   •   00:00
Preţurile, la limita de jos
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Preţurile locuinţelor din România vor atinge în următoarele cinci luni cel mai de jos nivel şi acum este momentul oportun pentru investiţii, consideră analiştii imobiliari. Singura temere este legată de "Prima Casă", care, după relansare, ar putea determina proprietarii să ridice preţurile nejustificat şi să frâneze cererea.



Am asistat la 90% din scăderea preţurilor şi nu vom mai vedea nici o schimbare majoră. E vremea pentru investiţii, însă proprietarii care aşteaptă investitori străini nu ar trebui să prevadă o cerere spectaculoasă, consideră Ilias Papageorgiadis, acţionarul More Real Estate Services. El a adăugat că acesta este momentul pentru investiţii. "Nu avem multe oferte, dar suficiente pentru a avea de unde alege. Nu avem 20 de oferte bune pentru un client, dar reuşim să îi oferim patru-cinci opţiuni foarte bune", a mai opinat Papageorgiadis.

PRIMA CASĂ
Piaţa pentru locuinţele care se adresează românilor care aşteaptă "Prima Casă" se va ghida după deciziile Guvernului. "Cu toţii aşteptăm să vedem noua versiune a programului «Prima Casă». Acesta va stimula cererea, dar va implica şi multe riscuri ascunse cauzatoare de probleme. Aşa cum s-a întâmplat şi în 2009, mulţi sunt pregătiţi să ridice preţurile la noile standarde, fără să îi intereseze dacă există cerere sau nu pentru acestea", a mai opinat directorul general al companiei de consultanţă imobiliară.

El a mai adăugat că "dacă unii se vor grăbi să ridice piaţa fără o cerere care să o susţină, atunci nu ne vom reveni anul acesta, şi investitorii se vor lăsa aşteptaţi mult mai mult". Analiştii imobiliari consideră că economia românească se va stabiliza în acest an în care vor fi demarate proiecte în multe domenii. Chiar dacă cifrele " macro" vor arăta mult mai bine, viaţa oamenilor va fi mai grea. Un şomaj mai ridicat, salarii şi venituri mai mici şi o inflaţie semnificativă va îndepărta mulţi doritori de a face pasul spre a-şi cumpăra o casă.

SERVICII PENTRU RĂU PLATNICI
Pe fondul creşterii numărului celor care nu mai pot să-şi plătească ratele, s-a născut prima firmă imobiliară care vrea să ofere servicii de consultanţă băncilor în legătură cu portofoliul de credite neperformante pe care acestea le deţin. "Am semnat un contract cu ATE Bank România pentru servicii de consultanţă în privinţa activelor care au probleme şi a creditelor care nu sunt plătite la timp. ATE Bank are un portofoliu de zeci de milioane de euro cu probleme şi de asemenea discutăm cu alte bănci pentru încheierea de astfel de contracte", a declarat reprezentantul More Real Estate Services.

El a menţionat că va oferi servicii atât clienţilor cu probleme, cât şi celor care nu au încă dificultăţi, astfel încât aceştia să nu ajungă în situaţia de a nu-şi putea plăti creditele. În opinia sa, toate băncile vor lua în considerare vânzarea activelor neperformante, dar nu toate vor face acest lucru.

×
Subiecte în articol: imobiliar