x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi "Prima casă" a eşuat

"Prima casă" a eşuat

de Daniela Ivan    |    16 Oct 2009   •   00:00

La cinci luni de la lansare, programul "Prima Casă" se dovedeşte, pe zi ce trece, ca lipsit de interes, atât din partea proprietarilor, cât şi din partea băncilor. Este concluzia unui sondaj realizat de site-ul www.imobiliare-particulari.ro, printre proprietarii care au depus anunţuri de vânzare.



Mii de români au ajuns la capătul răbdării făcând drumuri interminabile între bancă şi proprietar, pierzând nu numai timp, ci şi puţinii bani păstraţi pentru avans, pe care i-au dat pentru un precontract, obligatoriu cerut de bancă. "Am avut mulţi clienţi cu «Prima Casă» şi banca nu le-a acordat credit nici unuia", a declarat un proprietar de garsonieră din Titan, citat de www.imobiliare-particulari.ro.

Analiştii imobiliari ai site-ului consideră că proprietarii, pe de-o parte, nu vor să-şi vândă locuinţele la un preţ cu până la 50% mai mic faţă de începutul anului trecut şi aşteaptă sperând într-o revigorare a sectorului imobiliar, iar pe de altă parte, băncile preferă acordarea unui credit ipotecar consacrat, deoarece profitul este mai satisfăcător.
Cei care au de suferit în urma aceastei ecuaţii sunt tocmai cei pentru care acest program a fost gândit şi lansat, cumpărătorii devenind astfel o minge de ping-pong între bancă şi proprietar.

"Programul-minune promitea nu numai un succes garantat, ci şi eradicarea birocraţiei în ceea ce priveşte achiziţionarea unei locuinţe cu ajutorul unui credit. Totul a fost cât se poate de credibil şi de transparent, sau aşa s-a dorit a fi de către cei care aveau de fapt un scop dinainte stabilit", se precizează în analiza de la sondajul citat. Cu trecerea timpului, "Prima Casă" a rămas un simplu program creat pentru a stagna scăderea preţurilor în piaţa particulară a imobilelor vechi, iar dezvoltatorii să-şi poată vinde liniştiţi proiectele deja în derulare la un preţ sensibil egal cu cel din piaţa apartamentelor vechi.

×
Subiecte în articol: observator