x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Programul Prima Casă. Schimbare importantă pentru românii cu credite

Programul Prima Casă. Schimbare importantă pentru românii cu credite

de Redacția Jurnalul    |    14 Iun 2024   •   13:30
Programul Prima Casă. Schimbare importantă pentru românii cu credite

O schimbare importantă a fost anunțată de Ministerul Finanțelor pentru românii care au contractat credite prin programul Prima Casă.

Astfel că pentru cererile de refinanțare, aceștia vor trebui să primească acord de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

”Ai o cerere de refinanțare a creditului contractat prin Prima Casă / Noua Casă?

Din 7 iunie, Ministerul Finanțelor a desemnat Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) ca instituție semnatară”, anunță Ministerul Finanțelor. 

Românii cu credite care au depus cereri începând cu luna aprilie 2024 nu vor mai avea nevoie de acordul Ministerului Finanțelor.

”Dacă ești printre cei 3000 care au depus cereri în perioada 05.04.2024 – 06.06.2024, trebuie să știi că acordul de refinanțare este emis de drept, nemaifiind necesar acordul Ministerului.

Ministerul Finanțelor rămâne instituția abilitată să-și exprime acordul pentru înstrăinarea unui imobil contractat prin Programul Prima Casă”, arată reprezentanții Ministrului Finanțelor pe Facebook. 

 

 

Programul Prima Casă

Este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.

Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

a) locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

b) locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

c) alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Garanțiile acordate în cadrul Programului sunt garanții în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.

Pentru anul 2024, plafonul alocat programului Prima Casă va fi în valoare de 1 miliard lei, transmite Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: credite prima casă refinantare