x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Valoarea caselor s-a înjumătăţit într-un an

Valoarea caselor s-a înjumătăţit într-un an

de Daniela Ivan    |    30 Noi 2009   •   00:00
Valoarea caselor s-a înjumătăţit într-un an

Ieftinirea apartamentelor scoase la vânzare în ultimul an variază între 33% şi 51%, în funcţie de oraş, de numărul de camere şi de  anul de construcţie. Cea mai mare scădere  s-a înregistrat la garsonierele din Cluj, care au scăzut cu 51%, şi la apartamentele cu două camere din Constanţa, care şi-au redus valoarea cu 45,73%.

Preţurile de vânzare a apartamentelor con­tinuă să scadă la nivel global, la 15 no­iembrie indicele indicând o valoare de 1.222 euro/mp, ceea ce reprezintă o scădere de 5% la 30 de zile şi de 33% la 12 luni, conform por­talului imobiliare.ro. Însă ritmul de scădere di­feră de la un oraş la altul, existând locaţii unde preţurile s-au înjumătăţit în ultimele 12 luni.


BUCUREŞTI
Ieftinirea locuinţelor în Capitală în ultimul an a fost de 45%, iar la apartamentele noi a atins  51%, ceea ce arată că bucureştenii s-au orientat tot către locuinţele vechi. "Cele mai afectate au fost apartamentele cu trei camere, a căror rată de scădere a depăşit media apartamentelor noi (-5,13% la 30 de zile, respectiv 54,29% la 12 luni).

Apartamentele cu două camere par să reprezinte, în acest moment, cea mai constantă categorie imobiliară rezi­den­ţi­a­lă, care, în ciuda unei scăderi de -49,57% în ultimele 12 luni, au înregistrat o creştere neaşteptată, de +1,79%, în ultimele 30 de zile", consideră analiştii imobiliare.ro. Şi reprezentanţii site-ului MagazinulDeCase.ro consideră că în Capitală în intervalul octombrie-noiembrie nu au fost oscilaţii de preţ mediu iniţial semnificative nici pentru garsoniere, nici pentru apartamentele de două şi de trei camere, ceea ce sugerează o aşezare a preţurilor.


BRAŞOV
La poalele Tâmpei există o piaţă în care agenţiile imobiliare reuşesc să tranzacţioneze mai mult decât în alte oraşe din ţară, preţurile apartamentelor au înregistrat o variaţie de doar -0,02% în intervalul 15 octombrie-15 no­iembrie, preţul mediu scăzând de la 951 euro/mp până la 950 euro/mp. Este de re­marcat faptul că în Braşov cele două categorii imobiliare tind să fie scoase la vânzare la un preţ apropiat: 970 euro/mp în cazul apartamentelor noi versus 949 euro în cazul apartamentelor vechi.


CLUJ-NAPOCA
Este oraşul cel mai dinamic din punct de vedere al pieţei imobiliare, după Bucureşti, consideră analiştii imobiliari. După o creştere apreciabilă pe parcursul trimestrului trei, preţul mediu al apartamentelor a înregistrat o scădere de -4,20% la 30 de zile. Interesant este că la Cluj-Napoca preţul mediu al apartamen­telor noi, 952 euro/mp, cu o variaţie de -12,28 la 30 de zile, a coborât la 15 noiembrie 2009 sub cel al apartamentelor vechi, 1.058 de euro/mp, spun reprezentanţii imobiliare.ro. Totuşi, dacă în cazul apartamentelor noi tendinţa de scădere la 30 de zile a fost foarte evidentă, nu acelaşi lucru poate fi spus pentru apartamentele vechi.


CONSTANŢA
Apartamentele din Constanţa, multă vreme unul din cele mai scumpe oraşe din România în ceea ce priveşte preţurile la apartamente, îşi continuă evoluţia descendentă. Astfel, la data de 15 noiembrie 2009, preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă a fost de 1.055 de euro, ceea ce reprezintă o scădere de -3,31% la 30 de zile, respectiv de -42,97% la 12 luni. Şi în Constanţa ritmul de scădere al apartamentelor noi este superior în comparaţie cu apartamentele vechi: -4,03% versus -3,63% la 30 de zile. Apar­tamentele din blocurile vechi din Constanţa au o evoluţie interesantă prin prisma faptului că la 15 noiembrie 2009 preţul pe metru pătrat de suprafaţă utilă la principalele tipuri de apartamente, cele cu una, două sau trei camere, este aproape identic: 1.061-1.062 euro.


IAŞI
Piaţa imobiliară din Iaşi a fost greu încercată de criză pe tot parcursul anului. Totuşi, în in­tervalul 15 octombrie-15 noiembrie, preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor a înregistrat o creştere pozitivă per ansamblu, de +1,55%. În ceea ce priveşte evoluţia la 12 luni însă, scăderea este de -32,81%. Diferenţa dintre preţul mediu al apartamentelor noi şi cel al apartamentelor vechi tinde să se accentueze: 1.023 de euro faţă de 901 euro.


TIMIŞOARA
Ultima lună a adus noi ieftiniri pe piaţa imobiliară din Timişoara. Preţul mediu pe mp de suprafaţă utilă a scăzut moderat, cu-1,51% în acest interval. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este de -29,81%. Preţul mediu pe mp al apartamentelor noi s-a intersectat de mai multe ori cu cel al apartamen­te­lor vechi în ultimul an, iar în prezent di­fe­renţa este relativ redusă: 977 euro/mp în ca­zul apar­ta­mentelor noi faţă de 962 euro/mp pentru cele vechi.

5418-108234-15.jpg

×
Subiecte în articol: imobiliar