Scuzele Standard & Poor's, care s-a precipitat sa anunte degradarea ratingului suveran (AAA) de tara al Frantei, pentru ca apoi sa retracteze, nu au multumit Paris-ul. Si, pe cale de consecinta, nu au multumit nici Bruxelles-ul.
Comisarul european pentru piata interna, francezul Michel Barnier propune un set de reguli mai stricte pentru desfasurarea tranzactiilor financiare grevate de ratingurile de tara si chiar sanctionarea agentiilor de rating atunci cand gresesc flagrant in estimari, informeaza BBC news.
Barnier sustine ca ratingurile agentiilor nu sunt 'simple opinii', ci influenteaza bunastrarea tuturor cetatenilor unei tari. In afara de cazul Standard & Poor's vs Franta, Barnier a amintit de degradarea ratingurilor de tara ale Greciei, Irlandei si Portugaliei, chiar in mijlocul negocierilor pentru programele de suport financiar international, iar aceste estimari au provocat cresteri exorbitante ale costurilor imprumuturilor pe care aceste tari le puteau contracta.
'Nu putem permite cresterea volatilitatii pietei europene pe seama ratingurilor', a spus comisarul european.
Agentiile de rating care vor viola, voluntar sau din crasa neglijenta, regulile stabilite de Agentia de Rating a Creditului, provocand daune investitorilor care se vor baza pe ratinguri, vor fi actionate in instantele comerciale.
In prezent, cand o tara sau o companie doreste sa se imprumute prin emisia de obligatiuni la termen, este obligata sa plateasca o evaluare a unei agentii de rating, care va califica respectivele obligatiuni in functie de capacitatea estimata a imprumutatului de a le rascumpara la termen. Un rating slab inseamna, implicit, o dobanda ridicata a creditului, pentru a se atenua potentialele pierderi generate de riscul intrarii in incapacitate de plati.
Agentiile de rating vor fi obligate sa isi comunice evaluarile Autoritatii Europene pentru Securitatea Pietelor, care le va publica dupa propia analiza.
Propunerea Comisiei Europene trebuie adoptata de Parlamentul European si de Consiliul statelor membre.