Determinarea Germaniei si Frantei in salvarea Greciei, in pofida costurilor uriase implicate, pare sa fie justificat: conform unui raport de care, la mijlocul lunii trecute, aveau cunostinta doar sefii de state si de guvern din zona euro, raport intocmit de Institututul Finantelor Internationale – IFI (o asociatie globala de banci, societati de asigurare si societati bursiere), colapsul Greciei si iesirea din zona euro ar costa Europa peste un trilion (o mie de miliarde) de euro.
Raportul a fost obtinut de portalul athensnews.gr, care l-a publicat, in integralitate – toate cele 11 pagini ale acestuia.
IFI, prin directorul sau executiv, Charles Dallara, a participat la negocierile legate de pachetul de suport financiar acordat Greciei, reprezentand interesele creditorilor privati.
Raportul nu se detaliaza costurile sociale consecutive unei intrari a Greciei in incapacitate de plati, dar precizeaza ca standardul de viata s-ar prabusi, ajungandu-se la incapacitatea statului de asigurare a unor servicii sociale de baza. 'Oricare ar fi beneficiile economice ale revenirii la drahma, deprecierea acesteia in actualele circumstante nu ar faca decat sa produca o distribuire si mai neuniforma a costurilor luptei cu datoria publica', se arata in raport.
In plus, iesirea din zona euro ar putea atrage si iesirea Greciei din Uniunea Europeana. Chiar daca s-ar gasi artificiile legale pentru preintampinarea unui asemenea esec de magnitudine al UE, e foarte putin probabil ca Grecia va mai putea respecta standardele europene chiar la un nivel bazal, mai arata raportul.
Fireste, ar creste si riscul de contagiune – tari precum Portugalia, Irlanda, Spania si Italia, ar putea urma pe tobogan, soarta lor fiind si in prezent incerta. De precizat ca ultimele trei au datorii care insumeaza 1,4 trilioane de euro. Costul 'imunizarii' celor patru tari, in cazul prabusirii Greciei, este estimat la peste 700 de miliarde de euro.
Pe de alta parte, scaderea importurilor din Italia si Spania, consecutiva cresterii costurilor de supravietuire, ar afecta serios si alte economii din zona euro, implicit pe ale Germaniei, Frantei, Belgiei si Olandei, mai precizeaza raportul IFI.
Un alt cost direct al intrarii Greciei in incapacitate de plati ar fi cele 177 de miliarde de euro pe care Banca Centrala Europeana – BCE i-a imprumutat statului elen. Expunerea BCE este mai mare pe statele cele mai afectate de criza, iar daca acestea ar urma, ca si Grecia, scenariul cel mai prost, zidul de protectie financiara a Europei s-ar prabusi. (R.V.)