x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 10 schimbări importante. Cum se va ieși la pensie din 2022

10 schimbări importante. Cum se va ieși la pensie din 2022

de Daniela Ivan    |    13 Aug 2018   •   14:11
10 schimbări importante. Cum se va ieși la pensie din 2022

Ministerul Muncii a pus recent în dezbatere publică pentru o lună proiectul noii legi a pensiilor. Acesta poate suferi modificări în funcţie de observaţiile şi propunerile care vor veni din partea societăţii civile. Propunerea Ministerului Muncii aduce 10 schimbări majore care vor influenţa valoarea pensiilor în viitorii ani.

 

Actul normativ arată cum se vor calcula pensiile din anul 2021, cum se va acorda pensia minimă şi când se vor putea pensiona angajaţii mai devreme.

 

  1. Formulă nouă. Pensia se calculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat în toată perioada de activitate cu valoarea punctului de referinţă. Numărul total de puncte realizate se obţine din însumarea punctajelor anuale. Punctul de referinţă are o valoare fixă, care la data intrării în vigoare a legii, anul 2021, va fi de 75 de lei. Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata anuală a inflaţiei, iar în situaţia în care indicatorul are valoare negativă, se păstrează ultima valoare a punctului de referinţă.
  2. Perioadele asimilate. Printre noutăţile aduse de acest proiect de lege se numără introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare. Acestea se adaugă celorlalte perioade asimilate, respectiv, facultate, stagiu militar, pensie de invaliditate, concediu medical, concediu pentru creşterea copilului, şomaj, deportare, prizonierat şi detenţie politică. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.
  3. Introducerea pensiei minime în funcţie de vechime. Reprezintă un prag minim sub care valoarea pensiei nu poate să scadă. Pensia minimă se stabileşte în procente, minim şi maxim, din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, în funcţie de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare de 15 ani, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăşi procentul maxim de 75%. Pensia minimă se acordă pensionarilor dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei minime.
  4. Stagiul complet de cotizare. Este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, şi cuprinde şi perioadele asimilate.

 

  1. Femeile care au născut mai mult de 3 copii. Dacă au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La această reducere se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil.

 

  1. Indemnizaţia socială minimă. În proiectul de lege se prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizaţie socială şi vor face obiectul unei alte legi. Concomitent, pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu 3 luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Cei care nu optează rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii.

 

  1. Ajutor pentru soţul supravieţuitor. Acesta va primi 25% din pensia soţului decedat, ajutor care va fi cumulat cu propria pensie.

 

  1. Acordul global şi alte drepturi. Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. Pentru că multe dintre aceste sporuri nu pot fi dovedite se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare.

 

  1. Românii vor putea să-şi cumpere oricând vechime. Dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana îşi va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani. Acest tip de contract se încheie doar în cazul persoanelor care au realizat stagiul minim de 15 ani.

 

  1. Transparenţă. Cetăţenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obţinut şi sumele achitate drept contribuţii.

 

Statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, în anul 2022, adică la fel ca în anul 2016

 

 

"Sunt bani. Se estimează, în paralel, o creştere a încasărilor la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, generată de creşterea salariilor, a numărului de angajaţi, dar şi a gradului de colectare, ca urmare a întoarcerii sarcinii fiscale. În cifre, încasările sunt estimate, pentru anul 2022, la 99,7 miliarde lei, faţă de 58,9 miliarde în anul 2018", Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii

 

Pensiile se dublează începând cu anul 2022

 

Cum se va aplica legea

 

Etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se va actualiza după cum urmează:

* 1.265 de lei în 2019;

* 1.775 de lei în 2020;

 * 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă punctului de referinţă nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii.

×
Subiecte în articol: legea pensiilor