Băncile au simţit mirosul afacerilor imobiliare şi au pregătit programe de creditare alternative la Prima Casă. După ce au scăpat de stresul dării în plată, ofertele băncilor au redevenit tentante luând în consideraţie că garanţiile alocate de către stat se epuizează rapid. Din cele 22 de bănci care acordă credite imobiliare, 12 au programe proprii cu avans de numai 15% în special pentru locuitorii din marile oraşe.
Volumul creditelor pentru locuinţe a crescut cu 126,6 milioane de lei în primele trei luni ale anului şi a atins nivelul de 59,573 miliarde de lei în condiţiile în care fondurile pentru Prima Casă au ajuns la bănci abia la sfârşitul lunii martie. Asta înseamnă că aproape toate împrumuturile care s-au acordat între ianuarie şi martie au fost date din programele proprii ale băncilor.
Nouă din băncile aflate în Top 10 oferă credite cu avans de 15% şi DAE comparabil cu cel de la Prima Casă. Dacă programul cu garanţia statului are un DAE (dobândă plus comisioane) cuprins între 3,10-3,53%, în funcţie de bancă, DAE la creditele imobiliare ale băncilor variază între 3,88% şi 5,13%.
Pentru un credit de 100.000 de lei, luat prin Prima Casă, pe 22 de ani, se achită o rată lunară cuprinsă între 500-550 de lei, în funcţie de bancă. În schimb, pentru creditele luate de la bănci, rata lunară variază între 598 şi 695 de lei pentru un împrumut de aceeaşi valoare şi acelaşi termen.
Oferta diferă de la o bancă la alta
Fiecare instituţie bancară are propria politică în ceea ce priveşte avansul de 15%, unele acordă această facilitate numai pentru locuitorii din anumite oraşe, altele numai pentru cei care se pot încadra într-un termen maxim de 20-22 de ani. Doar ING, OTP Bank şi Libra Internet Bank nu condiţionează în niciun fel avansul de minimum 15% acceptat pentru un credit destinat cumpărării unei locuinţe.
Banca Comercială Română acceptă un avans de 15% pentru localităţile unde există piaţă imobiliară şi cerere pentru astfel de împrumuturi, dar pune condiţia ca împrumutul să nu se întindă pe mai mult de 20 de ani. Dacă veniturile solicitantului nu permit încadrarea în cele 240 de rate, atunci acesta trebuie să aibă un avans de 25%.
Banca Transilvania dă credite cu avans de 15% celor care vor să-şi cumpere primul spaţiu locativ numai după ce analizează destinaţia achiziţiei, valuta creditului şi valuta în care se obţin veniturile.
Francezii de la BRD oferă credite cu avans de 15% celor care vor să-şi cumpere Prima Casă şi care primesc banii de salariu prin ei, pe maximum 22 de ani.
Austriecii de la Raiffeisen acordă avans de 15% numai celor care cumpără imobile în localităţi cu un indice pozitiv de evoluţie a pieţei imobiliare şi care se încadrează în 22 de ani.
Unicredit, în schimb, acceptă avans standard de 15% fără condiţii, adică indiferent de oraşul în care se acordă creditul sau de perioada de creditare, care ajunge la 35 de ani.
CEC Bank a decis să scadă avansul de la 30% la 15% doar în cazul creditelor ipotecare, nu şi a celor imobiliare (ce pot fi garantate cu un alt imobil, nu cel care face obiectul împrumutului), şi numai în cazul locuinţelor din reşedinţele de judeţ şi alte oraşe.
“Ritmul de construcţie pare destul de ridicat, o să vedem ce se întâmplă cu preţul locuinţelor vechi şi cum vor fi tranzacţionate acestea când vor fi recepţionate cele noi. Deocamdată preţurile sunt destul de stabile”
Cătălin Pârvu, director general Piraeus Bank
„Programele pe care le avem completează în mod fericit Prima Casă. Vedem că această cerere creşte în continuare şi că împrumuturile pe care le pun băncile la dispoziţie sunt dedicate pentru aceste proiecte”
Sergiu Oprescu, preşedinte Alpha Bank
Tabel
Băncile care oferă avans 15%
Banca Program DAE (%) Avans minim Perioadă maximă (ani)
BCR Casa Mea 4,66 15 20
BT Credit ipotecar 4,68 15 30
BRD Pentru Prima ta casă 3,88 15 22
Raiffeisen Casa Ta 5,13 15 35
Unicredit Credit standard 4,89 15 35
CEC Credit Ipotecar Standard 3,97 15 35
ING Credit Ipotecar 4,28 15 35
BancPost Creditul pentru acasă 4,45 15 35
Garanti Credit Imobiliar 4,57 15 30
OTP Virare venit 3,68 15 30
Credit Agricole Virare venit 4,37 15 30
Libra Interne Bank 6,17 Credit Standard 15 35
www.finzoom.ro
Cine doreşte să ia un credit imobiliar trebuie să analizeze oferta fiecărei bănci pentru a vedea care i se potriveşte cel mai bine