x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 25% din firmele cu credite restructurate tot nu pot să le achite

25% din firmele cu credite restructurate tot nu pot să le achite

06 Iul 2010   •   00:00

Circa 25% din companiile cărora băncile le-au restructurat creditele din cauza crizei economice tot nu reuşesc să le achite, deşi li s-a dat "o gură de oxigen", a declarat astăzi Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank. Surprinzător, el a arătat că procentul este mult mai mare în cazul persoanelor fizice, care reuşesc să continue plăţile.

"Din 100 de credite restructurate de CEC la companii, 25% dintre clienţi nu mai reuşesc să continue, deşi li s-a dat o gură de oxigen. Totuşi, 75% se salvează. La persoane fizice, procentul e mult mai bun. Un număr foarte mic de clienţi cărora li s-a dat o gură de oxigen nu reuşesc să mai ţină pasul", a spus Gheţea la seminarul "Mediafax talks about banking".

El a arătat că primele şase luni ale acestui an au fost caracterizate de continuarea impactului crizei asupra firmelor şi populaţiei, care s-a simţit şi la nivelul băncilor.

Companiile s-au reorientat spre pieţe mai puţin tradiţionale

"La companii avem o dezvoltare sau o evoluţie destul de diversă. Asistăm la unele succese înregistrate de unele companii care au reuşit în perioade de criză să găsească acele ieşiri prin găsirea unor produse şi a unor pieţe care, chiar dacă nu mai sunt cele tradiţionale, sunt soluţii pentru supravieţuire", a adăugat Gheţea.

Totodată, preşedintele CEC Bank, care este în acelaşi timp şi preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a menţionat că este dificil de estimat care va fi profitabilitatea sistemului bancar la finalul primul semestru.
"Poţi să ai rezultate bune, dar în ultima zi să te trezeşti că un mare client vine cu introducerea unei cereri de insolvenţă şi trebuie să faci provizioane mai mari decât ai făcut în şase luni", a precizat Gheţea.

×
Subiecte în articol: economic