x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 30% din angajaţi au pensie privată

30% din angajaţi au pensie privată

de Catalin Pruteanu    |    26 Oct 2007   •   00:00
30% din angajaţi au pensie privată
Sursa foto: Bogdan Iurascu/

Peste 1.160.000 de romăni şi-au ales deja un fond privat de pensii, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Din cei 18 administratori, patru au aproape 80% din totalul contractelor semnate.


Peste 1.160.000 de romăni şi-au ales deja un fond privat de pensii, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Din cei 18 administratori, patru au aproape 80% din totalul contractelor semnate.


CSSPP a făcut ieri prima raportare oficială a numărului actelor de aderare centralizate la 1 şi 15 octombrie. Datele arată că peste 30% dintre persoanele care sunt obligate să-şi aleagă un fond de pensii şi dintre cele care o pot face opţional au semnat deja un act de aderare. Pe primele locuri la numărul de adeziuni raportate pănă la jumătatea lunii se plasează fondul de pensii al ING, cu 462.344 de participanţi, urmat Allianz-Ţiriac, cu 235.136, şi Aviva, cu 113.769. Următoarele locuri sunt ocupate de Generali (107.167 de adeziuni), Interamerican (69.338), AIG (53.795), BRD (34.865), BT Aegon (23.553), BCR (13.903) şi Omniasig (11.145). Ceilalţi administratori nu au reuşit să atragă peste 10.000 de participanţi, iar fondurile de pensii AG2R şi Marfin nu au raportat nici o adeziune pănă la 15 octombrie.


CLASAMENTE. "S-au inregistrat in jur de 20.000 de duble semnături, ceea ce reprezintă sub 2% din total, un procent foarte mic faţă de estimările alarmiste ale unor operatori", a declarat preşedintele CSSPP, Mircea Oancea, care estimează că, la sfărşitul perioadei de aderare vom avea peste 3.500.000 de participanţi in sistem. Din persoanele care au aderat la un fond de pensii obligatorii, 48,41% sunt bărbaţi şi 51,59% femei. Surpriza vine din structura pe vărste a aderenţilor: 36,68% sunt romăni cu vărsta intre 35 şi 45 de ani, adică salariaţii care, potrivit legii, nu sunt obligaţi să participe la Pilonul II, ceea ce inseamnă că interesul pentru incheierea unei pensii private este mare. Intre cei care au sub 35 de ani şi care au aderat deja, femeile sunt majoritare.


CAMPANIE. Mircea Oancea a declarat că distribuirea prin poştă a materialelor informative către cei 4.200.000 de eventuali participanţi s-a incheiat aproape in totalitate. Comisia a modificat norma privind validarea adeziunilor, normă care prevedea o singură validare, la sfărşitul perioadei de aderare de patru luni. Potrivit noilor reglementări, se vor efectua trei validări: prima - după două luni, a doua - după 3 luni, ultima făcăndu-se la sfărşitul celor patru luni. "Am primit propuneri pentru limitarea comisionului pe care il primesc agenţii de marketing, dar aceste comisioane oricum se vor plăti sub o altă formă, aşa că preferăm ca plăţile să se facă la vedere", a declarat Oancea.


Pensii facultative

Pe Pilonul III, cel al pensiilor private facultative, preşedintele Comisiei estimează o dublare a numărului participanţilor in 2008, pănă in prezent existănd 16.712 de acte de aderare. Numărul fondurilor de pensii facultative se va dubla in 2008, pănă la 14, mai multe companii de administrare fiind in curs de autorizare pe acest segment de piaţă, a declarat Mircea Oancea. In prezent, pe piaţa de profil activează şase administratori, respectiv ING Asigurări de Viaţă, OTP Asigurări, Allianz-Ţiriac, BCR Asigurări de Viaţă, Aviva Asigurări de Viaţă şi Raiffeisen Asset Management, care gestionează şapte fonduri de pensii facultative ING Clasic, ING Optim, OTP Strateg, AZT Moderato, AZT Vivace, BCR Prudent şi Pensia mea. Companiile care şi-au anunţat intenţia de a intra pe Pilonul III sunt Interamerican şi KD Life, in timp ce BCR Asigurări de Viaţă va lansa al doilea fond de profil pănă la finele anului.


Sistem sigur

"Sistemul de pensii private este la această oră cel mai sigur din Romănia. După construcţii, anul acesta, banii colectaţi reprezintă cea mai mare investiţie pe piaţa romănească", este de părere Ion Giurescu (foto), vicepreşedintele CSSPP. Giurescu mai crede că principalele riscuri legate de pensiile private (de faliment, fraudă, de investire şi riscul demografic) nu vor afecta implementarea cu succes a sistemului in ţara noastră. "Funcţionarea pilonului II reprezintă un pas spre normalizarea societăţii. Nu au existat disfuncţionalităţi in realizarea primei raportări", a declarat şi Mariana Cămpeanu, preşedinte al Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS), care este instituţia de evidenţă in implementarea sistemului de pensii private. "Pentru prima etapă, ne-am descurcat cu forţe proprii. Pentru realizarea celei de-a doua etape - calcularea şi virarea contribuţiilor, am suplimentat personalul CNPAS cu 400 de persoane", mai susţine Cămpeanu.


×
Subiecte în articol: economic pensii