FINANŢĂRI ● Fonduri UE pentru bunăstarea albinelor
Apicultorii mai au timp pînă la 1 august pentru a depune solicitările de sprijin financiar în baza Programului Naţional Apicol.
FINANŢĂRI ● Fonduri UE pentru bunăstarea albinelor
Apicultorii mai au timp pînă la 1 august pentru a depune solicitările de sprijin financiar în baza Programului Naţional Apicol.
Pentru acest an au fost alocate 3.970.534 de euro, jumătate din sumă provenind din fonduri europene şi restul de la bugetul naţional. Potrivit site-ului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), în România sînt înregistrate 171 de exploataţii apicole, din care 106 sînt localizate în judeţul Dîmboviţa.
MĂSURI. Banii sînt destinaţi finanţării a două tipuri de acţiuni: lupta contra varoozei şi refacerea şeptelului apicol. Concret, în cadrul primei măsuri este finanţată achiziţionarea de medicamente pentru combaterea varoozei, respectiv reducerea costurilor tratamentelor. Pot beneficia de ajutor şi apicultorii ecologici sau cei care sînt în perioada de conversie şi folosesc numai metode ecologice.
Prin intermediul celei de-a doua măsuri, apicultorii pot cumpăra mătci provenite din fermele de elită sau fermele de multiplicare, precum şi roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine. Beneficiarii sînt apicultorii persoane fizice sau juridice organizaţi în diverse forme asociative şi care îndeplinesc o serie de condiţii. Printre altele, ei trebuie să aibă pregătire în domeniul apiculturii şi să deţină şi să completeze carnetul de stupină. Familiile de albine trebuie să fie înregistrate la direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi în registrul agricol. Asociaţiile de apicultori trebuie să depună cererile la birourile judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA).
Citește pe Antena3.ro