x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 44% dintre romani muncesc in week-end

44% dintre romani muncesc in week-end

de Daniela Ivan    |    02 Mai 2007   •   00:00
44% dintre romani muncesc in week-end

Candidaţii care caută un loc de muncă au devenit mai pretenţioşi şi aleg firmele cu renume sau care oferă salarii mari. Aproape jumătate din salariaţi lucrează la sfarşitul săptămanii. Candidaţii care caută un loc de muncă au devenit mai pretenţioşi şi aleg joburi la firmele cu renume sau care oferă salarii mari. In schimb, aproape jumătate dintre salariaţi lucrează la sfarşitul săptămanii.

Romanii care-şi caută un loc de muncă pe internet, pe BestJobs.ro, au devenit mult mai selectivi şi aplică numai la firmele cunoscute. Această tendinţă este confirmată de statistici, care arată că numărul de candidaturi primite la un anunţ au scăzut la jumătate faţă de 2003. "Renumele firmei ajută la atragerea unui număr mai mare de candidaţi, multinaţionalele şi firmele care deţin branduri de succes se bucură de un număr mai mare de candidaţi de pană la cinci ori decat media pieţei", se arată intr-un studiu elaborat de Neogen. Ca urmare a acestei tendinţe, angajatorii şi-au imbunătăţit oferta fie oferind salarii mai mari, fie perspective de promovare sau de evoluţii pe orizontală in mai multe departamente ale companiei.

MUNCA IN WEEK-END. Aproape jumătate (43,9%) dintre participanţii la sondaj declară că muncesc in week-end in mod frecvent. La polul opus, ponderea celor care işi dedică sfarşitul de săptămană exclusiv vieţii private este de numai 20,3%. Ceilalţi respondenţi au un program mai relaxat in week-end, insă la un interval de cateva săptămani se duc totuşi "la treabă". Tinerii sunt cei mai dispuşi să renunţe la zilele libere, iar principala lor motivaţie ţine de dorinţa de promovare şi mai puţin de incasarea unor sume de bani suplimentare. Domeniile in care se stă cel mai mult la serviciu sunt cele in care concurenţa pe un post este mai mare decat media: management-consultanţă, finanţe-contabilitate şi IT.

OFERTĂ. Sectorul bancar şi cel al construcţiilor sunt motoarele pieţei muncii in Romania. In clasamentul angajatorilor sunt urmate de producţie şi de turism. Vestea bună este că multe cereri s-au inregistrat şi in comerţ şi in resurse umane. Sectorul bancar işi continuă expansiunea teritorială incepută in ultimul an. La fel şi cel al construcţiilor, in condiţiile in care fenomenul de emigraţie din ultimii ani a produs un deficit pe piaţă.

FIRME. In domeniul producţiei, cererea de muncă vine din partea unor operatori medii şi mici din ţară. In turism şi restaurante este vorba despre o creştere sezonieră, care arată că s-au inceput angajările de personal pentru sezonul estival de pe Litoral.

In schimb, cererea de locuri de muncă din arhitectură, imobiliare şi presa online sunt in scădere. O dată cu majorarea preţurilor locuinţelor, cererea de locuri de muncă din imobiliar incepe să se restrangă, după ce in anul 2003 era pe locul trei ca pondere in numărul total de anunţuri pe internet, după vanzări şi IT. La celelalte sectoare, scăderea pare a fi una conjucturală.
×
Subiecte în articol: economic