x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie An de coșmar pentru miliardarii lumii. Cei mai bogați 500 de oameni de pe planetă au pierdut 1,4 trilioane de dolari în 2022

An de coșmar pentru miliardarii lumii. Cei mai bogați 500 de oameni de pe planetă au pierdut 1,4 trilioane de dolari în 2022

de Redacția Jurnalul    |    31 Dec 2022   •   12:35
An de coșmar pentru miliardarii lumii. Cei mai bogați 500 de oameni de pe planetă au pierdut 1,4 trilioane de dolari în 2022

Anul 2022 a fost de coșmar pentru magnaţii lumii. Elon Musk, Mark Zuckerberg şi cei mai bogaţi 500 de miliardari de pe planetă au pierdut 1,4 trilioane de dolari, potrivit unei analize Bloomberg, publicată de Ziarul Financiar.

Combinat cu inflaţia generalizată şi înăsprirea agresivă a politicilor băncilor centrale, anul 2022 a fost marcat de o serie dramatică de pierderi pentru mai mulți miliardari ale căror averi au atins culmi inimaginabile în timpul pandemiei de COVID-19. Printre aceștia se află Elon Musk, Jeff Bezos, Changpeng Zhao şi Mark Zuckerberg, care au pierdut în total circa  392 de miliarde de dolari din averile lor combinate.

Există însă și veşti bune pentru unii miliardari. Gautam Adani din India i-a depăşit pe Bill Gates şi Warren Buffett în indicele de avere, iarunele dintre cele mai bogate familii din lume, respectiv familia Koch şi clanul Mars, şi-au mărit averile în mod considerabil. Francizele sportive au devenit din ce în ce mai valoroase și mai inaccesibile, cu excepţia celor 0,0001% dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii.

Elon Musk a pierdut 25,8 miliarde de dolari pe 27 ianuarie, după ce Tesla a avertizat asupra problemelor de aprovizionare. Este a patra cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi din istoria Bloomberg Wealth Index.

Cei mai bogaţi oameni din Rusia au pierdut împreună 46,6 miliarde de dolari pe 24 februarie, ziua invaziei in Ucraina. UE, Marea Britanie şi SUA au impus sancţiuni de amploare împotriva "oligarhilor" ruşi şi a companiilor lor, făcând aproape imposibil pentru magnaţii din domeniul afacerilor să îşi controleze activele din Occident.

Cei mai bogați chinezi au pierdut 64,6 miliarde de dolari pe 14 martie și alte 164 de miliarde de dolari pe parcursul anului din cauza eforturilor susţinute de a limita răspândirea pandemiei de COVID-19, a prăbușirii pieţei imobiliare şi a concentrării sporite asupra industriei tehnologice, în timp ce tensiunile comerciale cu SUA au continuat să aibă un impact negativ asupra celei de-a doua economii mondiale.

×
Subiecte în articol: miliardari averi