Circa 7.000 de oameni vor fi disponibilizati din companiile statului in aceasta vara, conform intelegerilor dintre Guvernul roman si reprezentantii FMI. Un numar de 6.322 de salariati din CFR (Marfa, Calatori si Cai Ferate), CNADNR si Posta Romana isi vor pierde locurile de munca in luna iulie, potrivit scrisorii de intentie publicata de FMI. Lor li se alatura alti 240 de oameni care vor ramane fara joburi in august din CFR (Interventii Feroviare, Electrificare si Telecomunicatii). In septembrie, 200 de angajati de la Complexul Turceni vor ingrosa randul somerilor, alaturi de cei 300 care au ramas fara loc de munca in iunie de la Termoelectrica.
In plus, CFR Calatori va inchide rutele neviabile si va reduce numarul de trenuri, iar CFR Infrastructura va inchide 1.000 de kilometri de linii de cale ferata pana la finalul lunii august. Metrorex si RATB vor majora tarifele peste nivelul inflatiei, iar Metroul isi va reduce costurile de mentenanta cu cel putin 30% pana la finalul anului 2011. Statul va vinde actiuni, pentru a face rost de bani, la CFR Marfa, TAROM, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz etc.
CFR Marfa SA. Pana la mijlocul lunii iulie, compania va reduce personalul cu 3.000 de posturi fata de sfarsitul anului 2010 si va injumatati numarul regionalelor de la opt la patru. Totodata, se va desemna consultantul juridic pentru privatizarea unui pachet de 20% din actiuni prin oferta publica sau catre un investitor strategic pana la mijlocul lunii iulie. Pana la finele lui septembrie se va alege o banca de investitii pentru privatizare. Finalizarea privatizarii va trebui realizata pana la finele acestui an.
CFR Calatori. Cel putin 1.000 de posturi vor fi reduse fata de sfarsitul anului 2010 pana la finele lunii iulie. Totodata, se vor reduce obligatiile de servicii publice de la 59 de milioane tren/km la 54 milioane tren/km pana la finele lunii iulie. O alta prevedere din scrisoarea de intentie este amendarea legislatiei pentru a permite ajustarea tarifelor peste indexarea cu inflatia, diferentiat in functie de categoria de tren (IC, IR si R) pana la finele lunii august.
Compania Nationala Cai Ferate. Pentru eficientizarea activitatii vor fi reduse 1.500 de posturi, fata de sfarsitul anului 2010, pana la finele lunii iulie. In plus, se vor inchide 1.000 km de linie de cale ferata pana la finele lunii august si se vor cauta investitori pentru a fi privatizate alte 20% din linii. Acestea vor fi inchise in cazul in care licitatiile nu au succes.
SC Interventii Feroviare SA. Reducerea personalului cu cel putin 30 de posturi fata de sfarsitul anului 2010, pana la finele lunii august, este singura masura angajata de Guvern. La fel si la SC Electrificare CFR, unde se vor da afara 110 salariati si la SC Telecomunicatii CFR, de unde vor pleca alte 100 de persoane pana la finele lunii august.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri (CNADNR) va reduce personalul cu cel putin 600 de posturi, fata de sfarsitul anului 2010, pana la mijlocul lunii iulie. Totodata, Guvernul se obliga la plata arieratelor datorate proiectelor de investitii, in valoare de 737 de milioane de lei, pana la finele lui august, potrivit scrisorii de intentie.
Posta Romana. Reducerea numarului de subunitati postale cu aproximativ 900 pana la finele lunii iulie si reducerea suplimentara cu cel putin 70 de posturi administrative pana la finele lunii iulie.
SC Oltchim. Guvernul s-a angajat in fata FMI sa desemneze un consultant juridic pentru privatizarea pachetului de actiuni ramas in proprietatea statului pana la finele lui iunie, si a unei banci de investitii pentru privatizare pana la finele lunii septembrie, in vederea finalizarii privatizarii pana la finele anului 2011.
SC Termoelectrica. Reducerea personalului cu cel putin 300 de posturi fata de sfarsitul anului 2010 pana la finele lunii iunie. O alta masura este desfiintarea unor capacitati de productie de 50 MW pana la finele lunii iunie si de inca 100 MW pana la finalul anului 2011. Totodata, Executivul doreste separarea activelor viabile de cele neviabile in persoane juridice pana la finele lunii decembrie. Statul va trebui sa pregateasca partile viabile pentru privatizare pana la finele lunii martie 2012.
Complexul Energetic Turceni. Se vor reduce 200 de posturi pana la finele lunii septembrie si se vor lua masuri pentru privatizarea pachetului majoritar prin IPO (desemnarea consultantului juridic, a unei banci de investitii si publicarea prospectului de privatizare).
CN a Huilei SA. Separarea activelor viabile de cele neviabile in persoane juridice se va finaliza pana la finele lunii decembrie, iar pregatirea pentru privatizare a partilor viabile, pana la finele lunii martie 2012.
SC Electrocentrale Bucuresti. Compania va trebui sa evalueze posibilitatile de separare a partilor neviabile (ce vor fi lichidate) pana la mijlocul lunii iulie. Desemnarea consultantului juridic pentru privatizarea pachetului majoritar prin oferta publica sau catre un investitor strategic si a unei banci de investitii pentru privatizare. Si compania SC Electrica Furnizare Transilvania Nord SA va fi pregatita pentru privatizare. Si la TAROM se va face privatizare, maximum 20 de procente din actiuni vor fi scoase la vanzare prin oferta publica de actiuni, pana la jumatatea lunii iulie urmand sa fie selectat un consultant pentru acest proces.
Sefii companiilor de stat vor fi schimbati
Managerii companiilor de stat vor fi schimbati pana la 1 ianuarie 2012, conform scrisorii de intentie. "Pentru a imbunatati guvernanta companiilor de stat, vom interzice prelungirea, dupa 1 ianuarie 2012, a contractelor de management existente la companiile de stat", se arata in documentul citat. Guvernul s-a mai angajat in fata FMI ca procesul de selectie pentru pozitiile-cheie din conducere, respectiv director general si director financiar, sa fie realizat de firme de resurse umane recunoscute pe plan international. Si actualii directori pot participa la procesul de selectie, se mai precizeaza in documentul citat.