x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 8 bănci majore, suspectate de fraudarea preţurilor metalelor preţioase

8 bănci majore, suspectate de fraudarea preţurilor metalelor preţioase

29 Sep 2015   •   14:22
8 bănci majore, suspectate de fraudarea preţurilor metalelor preţioase

Consiliul Concurenţei din Elveţia a demarat o investigaţie a mai multor bănci suspectate că ar fi picat la înţelegere între ele asupra preţurilor metalelor preţioane.

"Consiliul a deschis o anchetă în care sunt implicate băncile elveţienem UBS şi Julius Baer cât şi instituţiile financiare Beutche Bank, HSBC, Barclays, Morgan Stanley şi Mitsui" a declarat un oficial.

Băncile sunt suspectate că ar fi conspirat în privinţa comerţului cu aur, argint, platină şi paladiu.

Credem că aceştia ar fi manipulat preţurile acestor metale preţioase" a declarat şeful adjunct al Consiliului Concurenţei, Patric Ducrey pentru AFP.

Nu este pentru prima oară când preţurile acestor bunuri se dovedesc ar fi contrafăcute. În februarie 2015, Departamentul de Justiţiei din SUA a inclus în lista celor investigaţi 10 bănci internaţionale majore, sub suspiciunea de fraudă.

Anul trecut patru bănci importante (Goldman Sachs, HSBC, BASF şi Standard Bank) au fost acuzate că ai manipulat preţurile pentru platină şi paladiu timp de 8 ani. Manevrele acesto bănci au costat clienţii milioane de dolari.

Până nu demult, preţurile aurului, argintului, platinei şi paladiului era fixat printr-un proces vechi de o sută de ani de un mic grup de bănci care se întâlneau la conferiţe o dată sau de două ori pe zi. La ora actuală preţurile acestor metale se stabileţte electronic într-un sistem de licitaţie şi serveşte ca structură de reglementare pentru preţurile pieţelor.

×