Fondul de Garantare a Depozitelor totalizeaza in prezent 2,3 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 1,55% din totalul depozitelor garantate. Suma este foarte mica avand in vedere ca totalul depozitelor garantate, adica banii depusI de persoanele fizice sI firme, se ridica la 138,3 miliarde de lei. Legile arata foarte bine, insa in realitate Fondul s-ar putea sa nu poata face rost de bani, caz in care ar trebui sa se imprumute, ceea ce ar intarzia foarte mult timpul in care contribuabili sI-ar putea lua banii.
De remarcat ca totalul depozitelor, adica atat cele garantate, cat sI cele negarantate, se ridica la 275 miliarde de lei. Diferenta rezulta din depozitele autoritatilor publice sI ale marilor companii care au mai mult de 100.000 de euro depusI la o singura banca.
Toate bancile din Romania sI din UE acorda deponentilor granatrea creditelor pana la un plafon de 100.000 de euro, in cazul falimentului uor banci. " Acest nivel acopra 90% din deponentii din UE sI peste 98% din Romania', a declarat Eugen Dijmarescu, presedintele Fondului National de Garntare a Depozitelor prezent la la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR sI Alpha Bank.
Banii din Fondul de Garantare a Depozitelor provin de la banci cre platesc annual 0,3% din valoarea depozitelor eligibile plus o suma forfetara de maxim 50 milioane de lei care depinde de valoarea pasivele negarantate. Banii, adica cei 2,3 miliarde de lei, pot fi insuficientI in cazul prabusirii unei banci de risc sisitemic. Autoritatile s-au gandit sI ele la acest lucru sI au prevazut sI alte sigurante pentru cazuri extreme. " Daca banii aflatI in Fondul de Garantare nu ajung atunci Fondul poate sa faca imprumuturi, de pe piata interna sau din afara tarii. Fondul poate da emita titluri pentru a face rost de bani, iar daca toate acestea nu reusesc putem sa ne imprumutam la Ministerul de Finante', a declarat Dijmarescu. Acesta a mai precizat ca in Europa se lucreaza acum la o reglementare prin care tarile membre sa se ajute intre el tn cazul in care o anumita tara are probleme. Concret, fondurile nationale vor contribui cu 5% la fondul tarii care ar avea probleme. Problema este ca aceste proceduri dureaza sI nu se stie in cat timp oamenii isI vor mai lua banii. Procedura arata foarte bine pe hartie, in realitate lucrurile s-ar putea complica, daca o banca mare ar da faliment.
" In 24 de ore, banca care da faliment trebuie sa puna la dispozitia Fondului de Garnatare lista deponentilor cu sumele pe care acestia le au in depozite. In alte 24 de ore, Fondul transfera catre bancile care au un siitem informatic extins in teritoriu intre 1-4 zile ", a mai precizat Dijmaarescu.
Reprezentantii BNR sustin ca sistemul bancar romanesc este stabil, dar ca solvabilitatea poate fi influentata de factori exogeni. Stabilitatea sistemelor bancare si a intaririi masurilor de supraveghere se afla in centrul reuniunii de la sfarsitul saptamanii, a summitului UE.