x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie „Sistemul centralizat este neperformant"

„Sistemul centralizat este neperformant"

06 Mai 2004   •   00:00

Optiunea populatiei de a renunta la sistemul centralizat de incalzire in favoarea centralelor de apartament se justifica prin faptul ca Romania nu are deocamdata un sistem de termoficare performant, apreciaza Ioan Radu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor Publice (ANRSC).

El a comentat proiectul de hotarare al Ministerului Economiei, potrivit caruia inlocuirea sistemului de incalzire dintr-un imobil si debransarile individuale vor fi permise doar cu avizul autoritatilor locale si cu acordul unanim exprimat de proprietari.

Pierderi mari

Radu sustine ca pierderile din retea si pretul ridicat al gigacaloriei sunt principalii factori care au determinat populatia sa adere la sisteme alternative de incalzire, respectiv la centralele de apartament. „In orice economie concurentiala, clientul este liber sa aleaga oferta cea mai buna pentru el. Operatorul este obligat sa-i demonstreze clientului ca este mai eficient, mai performant fata de alte sisteme alternative, in nici un caz sa-l oblige oarecum sa ramana la sistemul centralizat, deocamdata neperformant", a precizat Radu.

Sfaturi

„Operatorii de termie ar trebui sa fie mai mult preocupati de eficientizarea activitatilor, in vederea diminuarii pierderilor in retelele de distributie, modernizarii si automatizarii punctelor termice, finalizarea contorizarii la bransament si montarea repartitoarelor de costuri. Doar astfel vom avea un pret real al gigacaloriei, suportabil pentru populatie", a spus Radu. Toate aceste masuri trebuie luate in aceasta perioada, pentru ca iarna 2004-2005 sa fie una „calda, ieftina si linistita". O alta masura importanta, care trebuie avuta in vedere, este introducerea retelei de recirculare a apei calde, astfel incat consumatorul sa nu mai plateasca cantitatea de apa rece venita pe conducta de apa calda. (Lucica Iuga)
×
Subiecte în articol: economic