x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acord cu Fondul Monetar pe trei ani

Acord cu Fondul Monetar pe trei ani

24 Feb 2004   •   00:00

Doua delegatii ale FMI se afla la Bucuresti pentru a discuta termenii unui nou acord de tip "precautionary standby " si pentru a evalua relatiile Romaniei cu FMI din ultimii 14 ani.Guvernantii romani doresc ca viitorul acord al Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI) sa fie incheiat pe o perioada de trei ani, a declarat ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu.

Romania are nevoie de un acord pana-n 2006 pentru a conferi stabilitate reformelor necesare pentru integrarea in Uniunea Europeana. "Acordul trebuie sa acopere si perioada 2005-2006", spune ministrul Tanasescu. El nu uita ca 2004 este an electoral si opineaza ca trebuie clar impartite responsabilitatile care rezulta din acordul cu FMI intre actualul Guvern si cel de dupa alegeri. Aceasta declaratie reprezinta o schimbare de opinie fata de luna octombrie a anului trecut. Atunci, cele doua parti au finalizat cea mai mare parte a scrisorii de intentie pentru noul acord, insa perioada preconizata pentru acesta era de numai un an.

REFORMA. Primele discutii au ca tema consultarile macroeconomice si ar putea fi definitivate in cursul acestei saptamani. Aceste negocieri sunt conduse de adjunctul Departamentului I - Europa al FMI, Susan Schadler. Printre temele abordate se afla politicile privind inflatia si deficitul de cont curent pe termen mediu, politica fiscala si reformele structurale. Tanasescu a apreciat ca majorarea preconizata a veniturilor la bugetul de stat va determina cresterea sumelor alocate pentru infrastructura si programe sociale.

DISCUTII. Cea de-a doua echipa condusa de Neven Mates, negociatorul-sef pentru Romania al FMI, se afla si ea la Bucuresti, pentru a discuta cu autoritatile romane termenii unui nou acord. Acesta va fi de tipul "precautionary stand-by", adica va monitoriza economia romaneasca, insa nu va prevede si trageri de bani, decat in cazuri de urgenta. Ministrul de Finante, Mihai Tanasescu, spune ca subiectele ce vor fi abordate cu echipa lui Mates sunt: politicile fiscale si monetare, programele de restructurare din acest an, politicile sociale si de acompaniament social.

Stam bine cu deficitul
Deficitul de cont curent este sub nivelul estimat in toamna anului trecut, iar asta va schimba modul de abordare a discutiilor cu delegatia FMI, sustine Tanasescu. Anul trecut, Finantele au anuntat ca Executivul va adopta o serie de masuri de restructurare economica si de politica fiscala, pentru a reduce deficitul de cont curent la 5,2%-5,5% din PIB, in colaborare cu actiunile monetare ale bancii centrale. Insa, deja deficitul de cont curent a ajuns la 5,8%-5,9% din produsul intern brut, fata de nivelul de 6,5% estimat initial, a anuntat Tanasescu.

Valuta a finantat deficitul
In toamna anului trecut a existat temerea ca deficitul contului curent ar putea depasi 6,5% din PIB, insa aceasta estimare a fost determinata de importurile ridicate de produse agroalimentare din perioada augustseptembrie, precum si de marfurile importate in toamna anului trecut pentru constituirea rezervelor nationale, a spus Tanasescu. El a adaugat ca aceste cresteri au avut doar un caracter temporar, iar deficitul a fost deja finantat prin investitiile straine directe si intrarile de valuta de la muncitorii romani din strainatate.
DANIELA IVAN

×
Subiecte în articol: economic deficitul