x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acord istoric Romgaz-Gazprom

Acord istoric Romgaz-Gazprom

02 Iun 2009   •   00:00

Producătorul naţional de gaze naturale Rom­gaz a semnat primul acord de colaborare de după 1989 cu Gazprom. Acordul prevede în­fi­inţarea unei companii mixte care să construiască depozite de gaze naturale şi să producă energie electrică în centrale pe cogenerare.



Romgaz şi Gazprom vor avea câte 50% din noua companie mixtă. Aceasta va construi capacităţi de depozitare de 5-6 mili­arde de metri cubi de gaze, a anunţat Adriean Videanu, ministrul Economiei. Ţara noas­tră deţine acum capacităţi de stoca­re a gazelor de 4 miliarde de metri cubi.

"Azi (luni-n.r.) de dimineaţă a plecat documentul spre Gazprom, am lăsat la Moscova proiectul de memorandum, semnat de pre­şe­dintele Gaz­prom Export, Alexandr Medvedev şi Marcel Pi­teiu, directorul general al Romgaz. Depo­zitele de 5-6 miliarde de metri cubi derivă dintr-o evaluare privind necesarul României de gaze. Depozitul de la Mărgineni va avea pes­te două miliarde metri cubi", a precizat Videanu.

Energia electrică este un alt punct al colaborării. Anterior, ministrul precizase că Gazprom şi Romgaz vor construi centrala de la Iernut sau că vor participa la modernizarea termocentralelor deţinute de Electrocentrale Bucureşti.

"Extinderea colaborării cu Gazprom vizează zona energiei electrice. Ruşii sunt invitaţi să participe la toate proiectele energetice ale României. Ideea este aducerea cât mai aproape de UE a gazelor ruseşti pe timp de va-r­ă, când sunt ieftine, şi valorificarea lor împreună pe timpul iernii. Importatorii de gaze vor funcţiona liber, şi Romgaz poate importa di­rect gaze de la Gazprom", a afirmat ministrul.

Ruşii ar mai putea participa la construcţia unor termocentrale în cogenerare sau la privatizarea unor hidrocentrale. De asemenea, Rusia a cerut României să construiască împreună o staţie electrică la Isaccea, pentru ca Rusia să poată exporta energie spre Grecia şi alte state din Balcani. Videanu a completat că acordul ar putea fi extins în luna septembrie.

×
Subiecte în articol: economic