
Tariful maxim impus de Casa de Pensii a fost majorat cu 14% anul acesta, pe fondul creșterii prețurilor la toate produsele și la energie, dar s-a făcut o ajustare ulterioară doar pentru hotelurile din mediul privat. Hotelierii spun că în acest fel vor fi obligați să reducă bugetul pentru mâncare, ceea ce nu este normal pentru serviciile oferite pensionarilor care merg la tratament. Hotărârea este deja luată și Casa de Pensii nu va renunța la tarifele deja stabilite pentru 2025.
Hotelierii acuză Casa de Pensii de discriminare și concurență neloială, aspect constatat și sesizat și de Consiliul Concurenței din România, dar care nu este respectat și de CNPP. În această perioadă, structurile de cazare balneară ale CNPP au început deja să primească pensionari la tratament, în timp ce operatorii privați vor începe din aprilie.
Dublul standard aplicat prin tarifare CNPP ar putea determina multe hoteluri private care au baze de tratament să nu mai lanseze oferte pentru pensionari, pe baza biletelor cu reducere, subvenționate de stat, iar hotelierii spun că nu își pot permite să le ofere beneficiarilor mâncare de slabă calitate, astfel încât să-i vindece de diverse boli, dar „să-i otrăvească” dându-le mâncare proastă.
În prețul biletelor de tratament sunt incluse atât cazarea, cât și toate procedurile de tratament ale căror prețuri au crescut, ceea ce face imposibilă respectarea tarifelor maxime de anul acesta, iar Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a refuzat să verifice clasificările structurilor balneare de cazare deținute de CNPP, adică hotelurile din cele 13 stațiuni balneare operate de CNPP prin TBRCM SA.
Oferte scoase doar pentru hotelurile proprii
Hotelierii care au oferte inclusiv pentru pensionarii cu bilete de tratament sunt hotărâți să ceară sprijinul Consiliului Concurenței, aducând acuzații grave Casei Naționale de Pensii, după publicarea tarifelor maxime pentru anul 2025.
„În primul rând, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) scoate mai întâi ofertele pentru propriile hoteluri, ceea ce nu este normal, din punct de vedere concurențial. Asta au făcut și până acum, dar anul acesta au și ajustat tarifele în așa fel încât noi, cei din mediul privat, să fim într-un mare dezavantaj față de hotelurile lor. Vom cere intervenția Consiliului Concurenței, pentru această bătaie de joc”, a declarat, pentru Jurnalul, reprezentantul unui hotel dintr-o stațiune balneo-climaterică unde au acces pensionarii cu bilete de la CNPP.
Aceste bilete presupun reduceri compensate de la bugetul statului pentru pachete complete care includ cazare, tratament balnear și trei mese pe zi. În condițiile în care prețul stabilit de CNPP este mai mic decât valoarea serviciilor de cazare și tratament, ajustarea va trebui să se facă din prețul mâncării oferite în pachet, ceea ce contravine cu însuși principiul de bază al acestor bilete oferite pensionarilor.

„Otrăviți cu mâncare proastă”
În legătură cu ajustarea făcută doar pentru mediul privat, hotelierii îl acuză pe președintele CNPP, Daniel Baciu, spunând că a luat decizia, deși i-a fost transmis punctul de vedere al hotelierilor și solicitarea de a ține cont de creșterile tuturor prețurilor la produse, servicii și energie, față de anul trecut, dar și de obligația pe care o are, din punct de vedere al Legii concurenței, să aplice aceleași măsuri tuturor structurilor de cazare, nu doar unei categorii, în mod preferențial, pentru a menține în avantaj structurile de cazare deținute de Casa de Pensii.
O primă decizie s-a luat în luna ianuarie, când au fost stabilite prețurile maxime pentru anul în curs. Prin Ordinul nr.35/30.01.2025 a fost aprobat nivelul maxim al tarifelor pentru biletele de tratament balnear pe anul 2025. Un pensionar care beneficiază de bilet de tratament va plăti un preț maxim de 3.156 de lei pentru un sejur cu tratament și trei mese zilnice incluse, în unitățile de cazare clasificate la categoria 2 stele, atât în hotelurile care aparțin de Casa de Pensii - Societatea de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă (TBRCM) SA -, cât și în cele private. Pentru anul acesta s-a aplicat o majorare a tarifelor cu 14% față de anul 2024.
Dar președintele CNPP a revenit asupra deciziei inițiale, pe 19 februarie 2025, ajustând tarifele cu 3,58%, ajustare aplicabilă doar pentru structurile de cazare private, în timp ce prețurile stabilite pentru TBRCM SA rămân majorate cu 14%.
Prețuri mai mici, pentru servicii mai proaste
S-ar putea considera că discriminarea avantajează hotelierii din mediul privat care astfel vor avea prețuri mai mici la pachetele pentru tratamente balneare, dar hotelierii spun că nu se poate pune problema așa, din moment ce mâncarea face parte din tratament, iar ei sunt acum obligați să le ofere pensionarilor mâncare foarte ieftină, deci și de slabă calitate. Mulți sunt speriați și de posibilitatea de a fi amendați și închiși de Protecția Consumatorilor, pe acest motiv, dacă vor face rabat la calitate pentru a se putea încadra în tariful maxim stabilit de Casa de Pensii. În același timp, hotelierii spun că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) nu face controale în structurile de cazare ale CNPP.
Cei mai mulți hotelieri din mediu privat spun că în aceste condiții vor fi nevoiți să renunțe la contractele cu Casa de Pensii, pentru că nu pot să-și bată joc de pensionarii care vin la tratament.