x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acuze - Privatizarea Petrom, criticata

Acuze - Privatizarea Petrom, criticata

de Oana Stancu Zamfir    |    Adrian N. Ionescu    |    17 Sep 2005   •   00:00
Acuze - Privatizarea Petrom, criticata

Traian Basescu a criticat in termeni duri privatizarea Petrom. El a mai spus ca nu va fi anulat contractul cu firma Bechtel pentru construirea Autostrazii Transilvania, dar prioritatea ramane culoarul 4 paneuropean.

Presedintele a criticat in termeni duri contractul de privatizare a Petrom. Reprezentantii OMV spun ca privatizarea a fost supravegheata de institutii internationale.

Intr-o intalnire cu studentii romani de la Standford, Basescu a catalogat privatizarea Petrom ca fiind nefericita, intrucat Romania si-a privatizat si resursa subsolului, ceea ce nu s-a mai petrecut nici unde in lume, ajungand sa cumpere propriul titei, de parca "ar fi fost adus din Golf in varful catargului". "Eu apreciez ca fiind o greseala abandonarea a exploatarii resurselor petroliere ale subsolului tarii noastre. Geofizicienii pot spune orice. Tasnesc 6,5 milioane de tone. Nu se poate. Deocamdata va trebui sa vedem ce e in contract. L-am primit inainte sa plec in America, l-am lasat spre analiza si o vom face dupa ce ma intorc", a anuntat Traian Basescu.

DESPAGUBIRI. O modificare a contractului de privatizare a Petrom ar permite OMV sa acuze statul de nerespectarea clauzelor, a spus premierul Tariceanui. Suma totala pe care statul ar putea s-o plateasca OMV pentru nerespectarea clauzelor s-ar putea ridica la 335 milioane de euro. Pentru clauzele de mediu, timp de 14 ani, bugetul de stat are rezervate 50 milioane de euro anual, in cazul unor eventuale despagubiri. Reprezentantii OMV, proprietarul Petrom, au reactionat, reluand o declaratie anterioara presedintelui Wolfang Ruttenstorfer, potrivit caruia privatizarea a fost supravegheata de FMI, Banca Mondiala si UE. Cei de la Petrom nu au dorit sa reactioneze la declaratiile presedintelui.

AUTOSTRADA. Presedintele s-a intalnit si cu boardul firmei americane Bechtel. "Este ilegal", le-ar fi spus sec presedintele celor de la Bechtel. "Guvernul anterior s-a pretat la a-si escroca partenerii pur si simplu. Au trecut hotararea prin Guvern, dar nu si anexele cu indicii tehnico-economici, care insemnau costuri, conditii tehnice, iar acest lucru a creat dificultati de plati ale Ministerului Transporturilor catre Bechtel". Traian Basescu a anuntat insa ca autostrada se va face, dar incet. Fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, i-a transmis presedintelui ca a fost "prost informat", intrucat exista baza legala pentru a se face in continuare plati catre aceasta companie.

×
Subiecte în articol: economic petrom