Începerea anului şcolar a adus o cantitate mai mare de flori pe străzile Bucureştiului. În spatele frumuseţii lor atît de efemere este o afacere înfloritoare de peste 50 de milioane de euro ascunsă de o adevărată omerta a importatorilor, şi, spun unii, milioane de euro negri.
Începerea anului şcolar a adus o cantitate mai mare de flori pe străzile Bucureştiului. În spatele frumuseţii lor atît de efemere este o afacere înfloritoare de peste 50 de milioane de euro ascunsă de o adevărată omerta a importatorilor, şi, spun unii, milioane de euro negri.
Afacerile merg din rău în mai rău... nu vedeţi că nimeni nu mai cumpără flori? Merg foarte prost, abia ne acoperim cheltuielile. Da’ mergeţi şi vorbiţi cu fata de colo că io alte lucruri nu ştiu să vă zic şi nici nu vreau să apar la televizor, să fiu vedetă.
Acelaşi text cu variaţii minore ni l-au "vîndut" majoritatea florarilor din Piaţa "George Coşbuc" din Capitală sau "bursa florilor" cum mai este cunoscută. De acolo se aprovizionează toată ţara cu tradafiri de Olanda, garoafe de Turcia sau orhidee din Thailanda.
Piaţa este un amestec insolit de frumuseţe, parfum, gunoi, înjurături. De o parte sînt aliniate vasele burduşite cu trandafiri, frezii, orhidee, crizanteme, de cealaltă parte se lăfăie gunoaie, lăzi aruncate sau coji de seminţe.
Prietenoşi la început, vînzătorii îşi schimbă brusc atitudinea cînd aud că sîntem ziarişti şi vrem să scriem despre afacerea lor. Singurul lucru pe care ni-l aruncă printre dinţi, în timp ce ne trimit de la unul la altul, este că afacerile merg din ce în ce mai prost.
Importuri masive
Datele puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi de Ministerul Agriculturii îi contrazic însă. Dacă în 2005 au fost importate 5.690 de tone în valoare de peste 7 milioane de euro, în 2006, importurile au crescut la 6.750 de tone în valoare de peste 10 milioane de euro.Boom-ul pieţei l-a reprezentat chiar anul trecut, cînd au fost aduse peste 7.700 de tone de flori, a căror valoare a depăşit 20 de milioane de euro, dar anul acesta are toate şanse să depăşească aceste cifre. În primele şase luni au fost importate deja peste 4.000 de tone a căror valoare se apropie de 13 milioane de euro.
Producţia autohtonă pare să fi pierdut însă războiul în faţa importurilor. La majoritatea tarabelor din Piaţa "George Coşbuc" se comercializează flori "de afară", doar unul sau doi vînzători avînd marfă autohtonă, iar situaţia din teren este confirmată şi de datele statistice. "Noi mai avem cam 170 de producători, repartizaţi în toate judeţele şi a căror suprafaţă variază de la cîteva sute de metri pătraţi la hectare. Majoritatea sînt mici. Producţia internă reprezintă cam 10-15% din importuri. Creşte, dar foarte anemic. Se cultivă în general zambile, frezii, narcise, dalii, dar şi ceva trandafiri", ne-a precizat Paula Craioveanu, consilier în cadrul Direcţiei Culturi Horticole din Ministerul Agriculturii.
Dominaţia olandeză
Piaţa românească a ajuns să fie dominată de florile importate din Olanda, de unde sînt aduse anual sute de milioane de fire, în special trandafiri şi crizanteme, dar şi din Turcia, de unde vin de obicei garoafele."Creierul" afacerilor mondiale cu flori este considerat micuţul oraş Aalsmeer, situat la cîţiva kilometri de Amsterdam, unde se comercializează zilnic circa 20 de milioane de fire. Cumpărătorii se înghesuie acolo, încă de la primele ore ale zilei, pentru a prinde cele mai proaspete flori. Preţurile sînt proiectate pe ecrane mari, iar cumpărătorii introduc ofertele electronic, pe măsură ce florile defilează prin faţa lor. Spre deosebire de licitaţiile tradiţionale, cele olandeze se desfăşoară în sens invers. Mai exact, se începe de la un preţ mai ridicat şi acesta scade pînă cînd ofertează cineva.
Preţuri autohtone
De la bursă florile ajung în ţară la preţuri de import aproape simbolice: firul de trandafir la 1,9 lei, cel de garoafă la 0,14 lei, orhideea la 1,63 lei, crizantema la 1,29 lei, iar gladiola la 1,28 de lei. Adaosul comercial şi costurile de transport, ambalaj, depozitare duc la majorarea cu peste 300% a preţului final. Astfel, un trandafir ajunge să coste 7 lei, o garoafă 1 leu, iar o orhidee să se vîndă cu 6 lei.Cum anul trecut, valoarea totală a importurilor declarată a fost de 22 de milioane de euro, se poate spune că este o afacere "înfloritoare", cifra de afaceri depăşind lejer 50 de milioane de euro. Adevărata valoare a acestei pieţe o ştiu însă doar cei cîţiva mari importatori care din umbră fac legea florilor.
12,9 milioane euro - Valoarea importurilor de flori
în primele şase luni ale anului. Peste 4.000 de tone de trandafiri şi de crizanteme au venit de la bursa florilor din Olanda, iar din Turcia au sosit coloratele garoafe.
Trandafirul
Cea mai "profitabilă" floare de pe piaţa românească, în primele şase luni ale anului fiind importate aproape 8 milioane de fire în valoare de peste 4,3 milioane de euro. Simbolizează în principal dragostea. În România, trandafirul şi-a mai adjudecat o victorie, fiind singura floare prezentă pe sigla a două partide: PSD şi PD-L.
Garoafa
Cea mai vîndută floare în România, deşi nu este la fel de valoroasă precum trandafirul. Doar în primul semestru au fost aduse peste 40 de milioane de fire, în valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro. Garoafa simbolizează fidelitatea fără sfîrşit şi dragostea durabilă din partea unei femei.
Citește pe Antena3.ro