x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacerea "Energie pentru sârbi", motivul schimbării lui Videanu

Afacerea "Energie pentru sârbi", motivul schimbării lui Videanu

de Gabriela Mladin    |    03 Noi 2010   •   00:00
Afacerea "Energie pentru sârbi", motivul schimbării lui Videanu

Asta susţine un fost director din energie, că Videanu ar fost schimbat în urma unei afaceri cu energie pentru Serbia. Este vorba despre cei 500 de Megawaţi pe care fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a anunţat că vrea să-i exporte. Legea interzice însă o astfel de tranzacţie, energia putând fi vândută doar pe bursă. Fostul director susţine că firma cu care s-a încheiat deja contractul este din Serbia, o societate cu trei angajaţi care face profit lunar, doar din această tranzacţie, de peste 4 milioane de euro.

Fostul director general al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu,  a fost schimbat din funcţia de ministru după ce s-a descoperit afacerea cu energie pe care a pus-o la cale cu o companie din Serbia.

Laurenţiu Ciurel susţine că acesta este motivul real pentru care a fost demis din funcţie ministrul Videanu. Ciurel dezvăluie astfel o afacere cu caracter oneros privind vânzarea unei cantităţi de energie din Gorj către Serbia. "În august, în acest an, un domn de aici de la Gorj, Ionel Manţog, care controla şi încă mai controlează Complexurile, s-a dus la Bucureşti, la domnul Videanu şi i-a propus o afacere cu parteneri sârbi. Această afacerea era să vândă 500 de Megawaţi produşi de Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni şi Hidroelectrica unei firme sârbeşti. Această propunere este total pe lângă lege, întrucât începând din 2006 comerţul cu energie este reglementat de Legea Energiei şi ordinul ministrului, care spune că orice cantitate care este produsă se vinde pe bursă. L-a convins acest domn de la Gorj pe ministrul Videanu să încheie acest contract, iar cele trei entităţi neavând posibilitatea să exporte direct neavând rezervare de linii, au apelat la Electrica, au dat această cantitate de energie către Electrica şi Electrica a exportat-o la o firmă, la un SRL, RUDNAP SRL. Are trei angajaţi şi face profit brut de 4,2 milioane de euro pe lună,  în urma acestui contract. Ia de la aceste entităţi energie cu 38 de euro şi o revinde în Grecia cu minim 50 de euro, obţinând 12 euro profit pe Megawatt. Facem un calcul: 12 euro ori 500 de megavaţi ori 720 de ore cât are o lună, iese un profit brut de 4.320.000 de euro în fiecare lună. Înmulţiţi pe un an de zile şi veţi vedea ce sume ies. Nu s-a ştiut nimic despre aceste contract pentru că a fost securizat, până acum două săptămâni când a răsuflat ceva. Această firmă este proprietatea unui off-shore din Cipru. Acesta este motivul pentru care Videanu a fost schimbat. Legea spune că energia trebuie vândută pe bursă, ordin dat de Videanu care şi-a încălcat propriul ordin", a susţinut Laurenţiu Ciurel.

GRECII, BENEFICIARII TRANZACŢIEI CU ENERGIE
Cert este că fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a anunţat la ultima sa vizită la Târgu-Jiu de vânzarea cantităţii de energie către ţările vecine. "Cele trei Complexurile Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, împreună cu Electrica, vor exporta 500 de megawaţi. Exporturile vor viza ţările din vecinatate. Astfel, prin această măsură, care poate fi aplicată prin ordin al ministrului Economiei, consumul de cărbune al SNLO va creşte cu un milion de tone", a afirmat ministrul Adriean Videanu, care a mai precizat că intentionează ca aceste exporturi să fie realizate cât mai rapid cu putinţă, până la 31 decembrie 2010.

Ionel Manţog, care este considerat de Ciurel drept creierul afacerii ilegale, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere în legătură cu dezvăluirile făcute de Ciurel. Contactat telefonic, Manţog nu a răspuns. Contractul despre care face vorbire Ciurel este încheiat în august, susţine acesta, se va derula pe un an de zile şi ar produce un profit foarte mare firmei din Serbia.

Compania energetică RUDNAP GROUP A.D. Serbia a intrat pe piaţă în România prin deschiderea unui birou comercial la Bucureşti în 2 iunie 2008. Conform Registrului Comerţului, firma are acţionariat o altă societate, respectiv ALTARIA RESEARCH LIMITED, societate înmatriculată şi înregistrată în Republica Cipru. Cea mandatată să se ocupe de firmă în România este Georgiana Mihalache.

×
Subiecte în articol: economic