x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afaceri care fac pui

Afaceri care fac pui

de Daniela Ivan    |    28 Iul 2005   •   00:00
Afaceri care fac pui

Guvernul va sustine intreprinzatorii prin crearea unei retele de incubatoare de afaceri. Firmele care se vor dezvolta aici vor beneficia de alocatii financiare nerambursabile si de servicii de consultanta si promovare la costuri reduse.

Hunedoara, Brasovul si Alba - trei zone cu probleme sociale si economice - vor fi primele beneficiare ale acestui proiect. Aici va apare cate un incubator, pana la finele lui 2005, a declarat vicepremierul George Copos. "Firmele care vor fi incubate vor fi selectate pe baza unei evaluari a proiectelor, fiind acceptate cam 20 de IMM pe incubator", a mai precizat vicepremierul.

"Cred cu tarie ca IMM pot contribui la dezvoltarea inovatiei in economie. De altfel, acest sector detine, in prezent, o pondere de 70% la crearea PIB si acopera 54% din forta de munca activa a Romaniei", a mai spus Copos.

Bugetul total al programului se ridica la 133,2 miliarde de lei vechi si este finantat de Guvernul roman, de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si de guvernul japonez.

BENEFICIARI. Orice intreprinzator care are un proiect bun poate fi admis in incubator daca are o firma nou-infiintata sau care functioneaza de maximum doi ani. Conditia este ca IMM-urile nou-infiintate sa prezinte un proiect fezabil de dezvoltare care sa permita crearea a minimum trei locuri de munca in viitorii doi ani, a declarat Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). El a mai opinat ca este important ca firmele sa fie alese pe baza de proiecte si sa nu fie legate de o clientela sau de alta, avand in vedere facilitatile oferite. "Sa nu punem oua de bibilica si sa ne asteptam sa iasa vulturi", a exemplificat Chirovici.

FACILITATI. Firmele incubate beneficiaza de programe de finantare nerambursabile de la diferite institutii finantatoare si de o serie de cheltuieli eligibile pe o perioada maxima de 36 de luni. Concret, in primul an, IMM-urile pot sa recupereze 60% din cheltuielile aferente infiintarii, fara TVA, 40% din costurile utilitatilor, fara TVA, 30% din valoarea serviciilor specializate (consultanta pentru planuri de afaceri, asistenta in contractarea de finantari, promovarea imaginii, cursuri de management, asistenta in proprietatea intelectuala etc), fara TVA. In cel de-al doilea an, aceste facilitati sunt reduse la 30% pentru utilitati si la 20% pentru serviciile specializate, iar in ultimul an de incubare, procentele scad la 20% pentru facilitati si la 15% pentru serviciile specializate.
×
Subiecte în articol: economic