Împărţite la nivel de management între PDL şi UDMR, societăţile de gaze din România reprezintă o vacă de muls bani de la bugetul public pentru beneficiul membrilor şi firmelor de partid. Încă din 2005, când a revenit la guvernare, funcţiile de top ale societăţilor au fost preluate de liderii organizaţiei Mediaş, între care Marcel Piteiu şi Florin Muntean.
Ambii beneficiari direcţi de contracte încheiate între societăţile personale şi societăţile de gaze pe care le manageriază, liderii PDL nu se sfiesc de problemele generate de conflictul de interese. Director general la SNTGN Transgaz Mediaş, Florin Muntean se găseşte în conflict de interese câtă vreme se află în dublă poziţie de contractor şi contractant. Mai precis, de plătitor şi încasator de resurse. Principala scuză a tuturor celor care activează în societăţile de stat este una subţire, pentru că fie ele societăţi private ale statului român, banii sunt ai poporului, nu ai celor care temporar şi pe criterii politice se află în poziţii de conducere.
Din poziţia de director general la SNTGN Transgaz Mediaş, Florin Muntean a reuşit să încheie un contract în beneficiul propriei firme, BAT Mediaş, unde este acţionar majoritar. Specializată în transporturi, BAT Mediaş, fostă societate a Primăriei Mediaş, este proprietatea lui Muntean în proporţie de 77%, după o privatizare şi o mărire de capital. Ca urmare a programului de reparaţii capitale pentru 2010-2010, SNTGN Transgaz are de făcut intervenţii la aproximativ 1.000 km de conducte. Potrivit directorului Direcţiei Strategie, Piaţa Capital, Comunicare şi Relaţii Corporative, Elisabeta Ghidiu, "lucrările de reabilitare constau în dezafectarea tronsoanelor de conductă, înlocuire robineţi, schimbare curbe, sifoane şi reducţii", iar pentru toate aceste servicii sunt necesare utilaje corespunzătoare pentru care a fost organizată o licitaţie.
Licitaţia a fost finalizată la data de 25 martie a.c., când SNTGN Transgaz a încheiat un contract cu BAT Mediaş în valoare de 1,2 milioane de lei, fără TVA. Obiectul contractului obligă societatea BAT să asigure servicii de transport, iar, potrivit anexelor încheiate, SNTGN Transgaz are contractate autoremorchere de 40 şi 60 t, autovidanje de 20 t, automacarale de 10 t şi 18 t, autoîncărcătoare, buldozere, autobasculante şi un autotren platformă joasă. Utilaje proprietatea directorului SNTGN Transgaz, Florin Muntean, totodată acţionar majoritar la BAT Mediaş.
"Aceste utilaje şi maşini care deservesc activitatea menţionată trebuie să asigure intervenţia în mod operativ precum şi în situaţii de urgenţă pe Sistemul Naţional de Transport (SNT), cum sunt avariile, exploziile, alunecările de teren, inundaţiile etc., transportul acestora pe drumurile publice necesitând firme specializate cu autorizaţii de transport speciale", explică Elisabeta Ghidiu. Explicaţia pentru care a fost aleasă oferta lansată de BAT Mediaş vizează proceduri strict tehnice, susţinute de reprezentanţii SNTGN Transgaz Mediaş şi care obligă societatea să opteze pentru maşini de intervenţie specializate. Un apropiat al ministrului Economiei, Adriean Videanu, directorul Florin Muntean evită să comenteze poziţia conflictuală în care se găseşte. Muntean se rezumă să comunice prin intermediul aceleiaşi Elisabeta Ghidiu că relaţia contractuală a fost realizată "prin licitaţie publică organizată conform prevederilor OUG nr. 34/2006". Cu alte cuvinte, legal.
BAT Mediaş este una dintre societăţile din judeţul Sibiu care a înregistrat un profit constant şi în creştere în ultimii ani. În anul 2009, societatea a vut un rulaj de 23,6 milioane de lei, peste 5,5 milioane de euro, profitul net crescând cu peste 90%. De partea cealaltă, SNTGN Transgaz Mediaş a avut în anul 2009 un profit de 298 milioane de lei, peste 70 milioane de euro, la o cifră de afaceri de peste 1,18 miliarde de lei, adică 277 milioane de euro.
Florin Muntean este preşedintele PDL Mediaş, iar în perioada 2004-2008 a fost deputat din partea organizaţiei judeţene PDL Sibiu.