x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agenția de rating Standard & Poor's a menținut ratingul de țară al României și perspectiva negativă

Agenția de rating Standard & Poor's a menținut ratingul de țară al României și perspectiva negativă

05 Dec 2020   •   09:08
Agenția de rating Standard & Poor's a menținut ratingul de țară al României și perspectiva negativă

Agenţia de rating Standard & Poor's a menţinut ratingul României (BBB-/A-3), precum şi perspectiva negativă asupra economiei. Ministrul Finanțelor a postat pe Facebook: „Victorie!!! Am reușit imposibilul”.

Florin Cîțu spune că agenția de rating a apreciat nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe, dar și convingerea că guvernul care va fi numit după alegerile generale din decembrie anul curent va reduce dezechilibrele fiscale si va continua să ofere un sprijin fiscal amplu care să încurajeze redresarea economică în 2021.

S&P precizează că perspectiva negativă se bazează pe riscurile pentru soldurile fiscale și externe ale României în următoarele 12 luni și a subliniat nevoia ca noul Guvern rezultat după alegeri să prezinte un cadru de politică fiscală credibil, pentru o stabilizare a finanțelor publice și externe ale României.

Agenția estimează că PIB va scădea cu 5,2% în 2020 și că deficitul fiscal se va mari la 9,2% din produsul intern brut.

În luna octombrie un oficial al agenției de rating anunța că Romînia și Columbia, alături de alte peste 100 de firme, se află pe lista entităților care ar putea intra în categoria „îngerilor căzuți”, cu ratinguri care au putea ajunge la categoria „junk”.

Criza generată de pandemie a dus la retrogradări de ratinguri sau perspective pentru peste 2.000 de companii sau țări, datorii de aproape 400 de miliarde de dolari intrînd în teritoriul „junk”. Cei 119 potențiali îngeri căzuți aflați în pericol la acea dată, conform S&P Global, aveau obligațiuni de 595 miliarde de dolari, iar pe listă se află și două țări, Columbia și România.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: standard & poor's