x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ajutor social - Saracii n-au voie cu doua biciclete

Ajutor social - Saracii n-au voie cu doua biciclete

de Eugenia Mihalcea    |    29 Iul 2006   •   00:00
Ajutor social - Saracii n-au voie cu doua biciclete

Noile norme de aplicare a Legii ve-nitului minim garantat, care vor in-tra in vigoare la mijlocul lunii au-gust, prevad ca romanii care solici-ta ajutoare sociale de la stat sa nu detina automobile, dar nici razboaie de tesut.

De la mijlocul lunii august, persoanele care solicita ajutor social de la stat vor fi supuse unei anchete care sa demonstreze ca sunt saraci lipiti pamantului.

Romanii saraci lipiti vor putea beneficia de ajutor social de la stat numai daca nu se gaseste la ei in casa vreun aparat de filmat, camera video, moara de cereale, tractor. Nici cei care au prin batatura o masina veche de 50 de ani, dar care este inca in stare de functionare, sau un razboi de tesut nu pot avea parte de ajutor social. Si cu bicicletele lucrurile sunt cam complicate. Ai dreptul la o bicicleta de familie, dar daca ai doua deja ti se taie din banii de la stat. Culmea este ca pentru 166 de lei noi pentru doua persoane, 231 de lei pentru trei persoane si 287 de lei pentru patru persoane, autoritatile locale vor fi nevoite sa angajeze inspectori care sa-i monitorizeze pe cei care primesc ajutorul social. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a elaborat normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii privind venitul minim garantat, asa cum a fost aceasta modificata prin Legea nr. 115/2006. La ancheta sociala realizata de autoritatile locale pentru acordarea ajutoarelor sociale se va tine cont atat de veniturile nete realizate de familie, cat si de bunurile acesteia.

NEREGULI. Daca in anul 2005 numarul mediu de beneficiari ai ajutorului social a fost de 390.000 pe luna, in acest an, pana in trimestrul II al anului, au fost in medie 271.198 de beneficiari lunar. Ministerul Muncii, dar si autoritatile locale au depistat familii care luau ajutorul social desi aveau in gospodarie autovehicule, animale de tractiune sau unelte motorizate, dupa cum spune Maria Muga, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii.

De asemenea, s-au gasit si rude ale angajatilor din primarii care luau banii de la stat sau persoane care, in loc sa lucreze in comuna, munceau in gradina primarului, in locul orelor de munca obligatorii in folosul... comunitatii. Noile norme metodologice presupun ca in loc de cele 72 de ore de munca maximum in folosul comunitatii, realizate de fiecare membru al familiei, vor fi acum 169,33 de ore pe luna pentru ajutorul social maxim, efectuate de o singura persoana.

PARA. In privinta anchetei sociale, aceasta va fi realizata de autoritatile locale inainte de acordarea ajutorului. "Nu se merge pe incredere, decat in ceea ce priveste depozitele bancare. Ancheta sociala ne permite sa mergem la om acasa", adauga Maria Muga. Mai mult decat atat, esti incurajat sa-ti parasti vecinul, pentru ca, in perioada cat primeste ajutorul social, cetateanul este monitorizat, pentru a se vedea daca se mentin conditiile de acordare a acestor bani. Noua hotarare va fi propusa spre aprobare Guvernului in 11 august, iar pana la jumatatea lunii ar putea fi functionala, a spus Maria Muga.

GOSPODARII. Cei care au curti mai mari de 500 de metri patrati in zona urbana si 1.000 de metri patrati in zona rurala, precum si terenuri care depasesc doua sau trei hectare, in functie de numarul de persoane din familie, nu vor avea dreptul la ajutor social. Posesorii de animale de curte nu trebuie sa aiba mai mult de o vaca si un cal, doi porci, patru oi, 15 pasari si cinci familii de albine. De asemenea, solicitantii ajutorului social nu vor face nici o activitate care sa le aduca vreun venit - crescatorii de animale pentru vanzare, ciupercarii, societati comerciale.

NEREGULI
"Ministerul Muncii, dar si autoritatile locale au depistat familii care luau ajutorul social desi aveau in gospodarie autovehicule, animale de tractiune sau unelte motorizate. S-au gasit si rude ale angajatilor din primarii care luau banii de la stat sau persoane care, in loc sa lucreze in comuna, munceau in gradina primarului, in locul orelor de munca obligatorii in folosul... comunitatii" - Maria Muga, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii

BUNURI CARE NU SUNT STRICT NECESARE
Lista bunurilor care nu sunt considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale:

1 aparatura electronica: aparate de filmat, camere video, video interfon, amplificatoare audio, combine audio-video, laptopuri, copiatoare xerox;

2 obiecte de valoare: tablouri si obiecte de arta, obiecte ornamentale din metale pretioase, obiecte de cristal si portelan de mare valoare, blanuri de valoare mare, in stare vandabila;

3 mijloace de transport: autoturisme, autoutilitare, autocamioane de orice fel si remorci, salupe, barci cu motor, cutere, iahturi, rulote, autobuze, microbuze, motociclete, motorete s.a.;

4 utilaje agricole: tractor, combina, semanatoare, seceratoare, alte utilaje agricole cu tractiune mecanica;

5 utilaje de prelucrare agricola: presa de ulei, moara de cereale, aparat de daracit, cazan de fabricat rachiu;

6 utilaje pentru mica productie: masina de tricotat, razboi de tesut;

7 utilaje de prelucrat lemnul: drujba in scop comercial, gater sau alte utilaje actionate hidraulic, mecanic sau electric;

8 depozite bancare, care cumulate depasesc ca valoare nivelul venitului minim garantat pentru tipul respectiv de familie, calculat pentru un an.
×
Subiecte în articol: economic stat social