x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alimentarea cu apă din foraje puțuri 

Alimentarea cu apă din foraje puțuri 

18 Mar 2024   •   13:55
Alimentarea cu apă din foraje puțuri 

Înainte de a începe demersurile pentru alimentarea cu apă din foraje puțuri, este important să ne consultăm cu specialiștii în domeniu, care ne pot oferi sfaturi prețioase, mai ales cei care au multă experiență în acest domeniu.

Apa nu se găsește oriunde și la orice adâncime, motiv pentru care înainte de a începe construcția unei case, este foarte important să începem cu executarea forajului de apă.

Sunt zone în care nu se găsește apă sau zone în care există șanse mici în a se găsi apă; de asemenea, sunt zone în care există apă din abundență.

Consultarea cu un specialist în domeniu ne va ajuta să aflăm informații prețioase înainte de a investi vreun ban.

Soluția pentru alimentarea cu apă din foraje puțuri trebuie stabilită înainte de începerea construirii unei case, pentru a fi scutiți de surprize neplăcute la final.

 

Factorii ce influențează costul pentru executarea de foraje puțuri de apă

Nu există un preț uniform general valabil, ci acesta depinde de mai mulți factori, iar ofertele sunt, în general, personalizate în funcție de necesitățile celui care dorește să execute o lucrare de alimentare cu apă din foraje puțuri.

Mai jos găsiți o listă cu factorii ce influențează costul unui foraj de apă:

 • Duritatea rocilor în care se execută forajul

• Tehnologia utilizată pentru realizarea de foraje puțuri

 • Calitatea materialelor folosite

• Operațiunile ce se vor executa

• Diametrul tubulaturii PVC

• Diametrul de săpare

Este bine să comparăm diverse oferte, nu neapărat cel mai ieftin este cel mai bun și nu neapărat cel mai scump este cel mai bun. Trebuie să facem o analiză a prețului în raport cu calitatea pentru a lua o decizie înțeleaptă.

Sunt zone în care la distanțe de câțiva kilometri se schimbă mult zona din punct de vedere geologic, iar tehnologia de foraj trebuie schimbată.

Sau zone în care pe distanțe tot de câțiva kilometri apar zone cu straturi de bolovani, iar forarea în bolovani este extrem de dificilă și cu costuri de execuție mai mari.

 

În cât timp se execută o lucrare de foraje puțuri?

Timpul de execuție depinde de mai multe aspecte, dar în general o lucrare pentru execuția de foraje puțuri durează de la 1 - 3 zile în zone de munte până la 5 – 7 zile în zone de câmpie și deal pentru foraje de 100 m folosite pentru uz casnic.

Forajele executate pentru alimentarea cu apă în scop industrial sau agricol au un timp de execuție mai mare deoarece se execută pe diametre mai mari.

Contrar așteptărilor, în zonele de munte, forajul durează mai puțin timp deoarece tehnologia de foraje cu ciocan de fund are un randament superior față de tehnologia folosită pentru zonele de câmpie și deal.

Această tehnologie este mai nouă și permite măsurarea debitului de apă în timp real, în timpul execuției forajului de apă, deoarece foreaza cu ajutorul unui compresor de aer.

 

Cum se extrage apa din foraje puțuri?

Pomparea apei la suprafață se face cu ajutorul unei pompe submersibile, aceasta se scufundă în apă în interiorul tubului PVC și aduce apa din adâncuri la suprafață.

Există mai multe tipuri de pompe submersibile pentru extracția apei din foraje puțuri, unele mai scumpe, altele mai ieftine, unele mai de calitate, altele de calitate îndoielnică.

În general, se optează pentru o pompă de calitate, chiar dacă costă mai mult, deoarece este complicat să se extragă des pompa din puț în caz de defectiune.

Pompa trebuie scoasă din puț de personal calificat, deoarece există posibilitatea blocării ei în puțul de apă, făcând forajul de apă inutilizabil.

×