x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alimentele se scumpesc cu circa 12%-13%

Alimentele se scumpesc cu circa 12%-13%

de Elena Stan    |    07 Iul 2010   •   00:00
Alimentele se scumpesc cu circa 12%-13%
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Inundaţiile, lipsa subvenţiilor pentru agricultură şi majorarea TVA de la 19% la 24% vor determina, în pe­ri­oada următoare, o scumpire a pro­du­selor alimentare cu circa 12%-13%.

"În următoarele săptămâni vom asista la o scumpire a produselor agricole cu până la 8%, deoarece sute de hectare cu diferite culturi au fost compromise. La această catastrofă naturală se adaugă lipsa subvenţiilor pentru acest an, dar şi faptul că agricultorii ale căror culturi au fost afectate de ploi nu vor primi nici o despă­gu­bi­re, pentru că Legea 381, care reglementa acordarea de despăgubiri în caz de calamităţi, a fost abrogată la începutul acestui an şi nu există nici un act normativ care să o înlo­cu­ias­că", a declarat Niculae Ştefan, pre­şe­dintele Agrostar.


În plus, lipsa ori­că­rei resurse fi­nan­ciare pentru campania agricolă din toamnă compromite şi producţiile de anul viitor, astfel că agricultura nu va putea contribui la relansarea eco­nomică a României.

Pe lângă ma­jo­rarea de maximum 8% a produselor alimentare înregistrată din cauza inun­daţiilor, cei mai mulţi comer­ci­an­ţi­ au decis să majoreze deja tari­fele din cauza creşterii TVA de la 19% la 24%.

 "Peste 68% din comercianţi au decis să majoreze preţurile şi doar 31,71% au declarat că le men­ţin ne­mo­dificate ca urmare a creşterii TVA la 24%. În plus, 78% din comercianţii care nu au crescut preţurile la 1 iulie intenţionează să le majoreze în momentul în care vor primi marfă mai scumpă de la furnizori", potri­vit unui studiu realizat de firma Soft Mentor, specializată în furnizarea de soluţii de gestiune pentru supermarketuri şi depozite.

×
Subiecte în articol: economic