x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Amenzi pentru constructorii fabricii Nokia

Amenzi pentru constructorii fabricii Nokia

de Jurnalul National    |    06 Feb 2008   •   00:00

Treisprezece firme subcontractoare ale fabricii Nokia din comuna Jucu, judeţul Cluj, au fost amendate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, pentru nerespectarea prevederilor legale privind angajarea unor muncitori străini



Treisprezece firme subcontractoare ale fabricii Nokia din comuna Jucu, judeţul Cluj, au fost amendate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, pentru nerespectarea prevederilor legale privind angajarea unor muncitori străini. Şeful ITM Cluj, Daniel Păcurariu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că firmele respective au primit, în total, amenzi de 58.500 de lei, deoarece muncitorii străini angajaţi nu aveau depuse la ITM detaşările conform legii.
“Controlul a vizat activitatea desfăşurată de societăţi străine care aveau detaşaţi cetăţeni străini pe teritoriul judeţului Cluj, în Parcul Industrial Tetarom III. Angajatorul care foloseşte forţă de muncă străină pe teritoriul României are obligaţia de a transmite la ITM o comunicare cu privire la persoanele detaşate cu cel puţin cinci zile anterior începerii desfăşurării activităţii sau în prima zi de activitate”, a afirmat Păcurariu.
Potrivit acestuia, nici una dintre cele 13 firme subcontractoare ale firmei germane Goldbeck, antreprenorul general al fabricii Nokia, nu a respectat aceste prevederi legale şi nu a efectuat comunicarea către ITM Cluj. “Comunicarea este echivalentă cu înregistrarea unui contract individual de muncă, singura formă prin care statul român poate păstra controlul asupra cetăţenilor străini detaşaţi pe teritoriul României”, a explicat şeful ITM Cluj. Două dintre firmele amendate au refuzat să semneze procesul-verbal de contravenţie. Controlul a avut loc în perioada 21 ianuarie-4 februarie.

×
Subiecte în articol: economic