x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Analiştii economici - Guvernul trebuie format repede şi să deţină o majoritate solidă în Parlament

Analiştii economici - Guvernul trebuie format repede şi să deţină o majoritate solidă în Parlament

01 Dec 2008   •   00:00

Noul guvern trebuie să fie format foarte repede, pentru a elimina o parte din incertitudini, şi să deţină o majoritate solidă în Parlament, astfel încât să poată lua măsuri "mai puţin plăcute" în "vremurile foarte grele" care urmează, apreciază analiştii economici.



"Avem nevoie foarte rapid de un guvern foarte puternic. Un guvern cu majoritate puternică în Parlament este important, pentru că urmează vremuri foarte grele", a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru.

Şi economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, consideră că noul guvern trebuie să fie format foarte repede şi să ia măsuri rapid.

"Indiferent de partide (care vor forma noul guvern -n.r.), e important ce măsuri vor fi luate. Este nevoie de o coaliţie cu majoritate solidă în Parlament, care să poată lua măsuri mai puţin plăcute în condiţii dificile", a spus Anghel.

Laurian Lungu, profesor asociat la Cardiff Business School şi director de cercetare la Grupul de Economie Aplicată (GEA), consideră că indiferent de componenţa viitoarei alianţe, programele individuale ale partidelor vor fi modificate şi că nu ştie de unde se vor lua banii necesari acestora. În acest context, el a afirmat că noul guvern va fi nevoit să găsească fondurile de finanţare a planului anti-criză.

Dumitru a completat că situaţia privind noul guvern, respectiv din ce partide este format şi ce majoritate parlamentară deţine, ar trebuie clarificată chiar şi până la finele săptămânii.

"E important să ne mişcăm repede. Incertitudinea alimentează speculaţiile şi volatilitatea de pe piaţă poate fi foarte mare", a continuat Dumitru.

Anghel speră că până la finele anului să fie deja format noul executiv, care să şi adopte primele măsuri, în contextul în care investitorii internaţionali vor urmări situaţia locală.

Lungu a menţionat că "nimănui nu îi place incertitudinea", dar a atras atenţia că rapiditatea în formarea noului guvern nu trebuie să se realizeze în detrimentul stabilităţii acestuia. El apreciază că este posibil că executivul să fie format până la finele anului acesta.

Referitor la măsurile pe care guvernul ar putea să le adopte în contextul actual, analiştii apreciază că este nevoie de o mai mare atenţie pe partea bugetară.

"Oricare ar fi următorul guvern, acesta va trebui să ia măsuri foarte restrictive pe partea fiscal-bugetară şi de venituri. Deficitul bugetar trebuie redus şi nu pot fi excluse majorările de taxe", a afirmat Dumitru.

El a precizat că deficitul bugetar va "sări uşor de 4-5%", având în vedere actuala construcţie bugetară pentru 2009.

"Un semnal pozitiv transmis investitorilor ar fi raţionalizarea cheltuielilor publice. (...) Orice control al costurilor şi încercare de majorare a veniturilor, pe care am putea să le vedem, cred că vor fi nişte semnale foarte puternice, foarte pozitive, pentru investitorii internaţionali", a spus Anghel.

Economistul-şef al BCR anticipează că rolul statului în economie va fi din ce în ce mai important, cel puţin pentru o perioadă de câţiva ani. El consideră că statul trebuie să continue şi să intensifice investiţiile în infrastructură, deşi acestea sunt costisitoare.

Anghel crede că noile măsuri trebuie prezentate investitorilor străini, pentru că România depinde încă de fondurile internaţionale.

Lungu apreciază că autorităţile ar trebui să facă o proiecţie a deficitului bugetar şi a datoriei publice, pe baza unor scenarii economice, dintre care unele să fie "mai puţin optimiste". El a precizat că ar trebui să se ia în considerare trei scenarii, bazate pe creştere economică de 2%, 4% şi 6%, întrucât "incertitudinea este mare".

"În funcţie de acestea (proiecţii - n.r.), se poate vorbi de implementarea unor anumite programe. Dacă nu ai aceste proiecţii, poţi afecta stabilitatea macroeconomică", a spus Lungu, precizând că guvernul trebuie să aibă o măsură cuantificată asupra ceea ce înseamnă implementarea unor măsuri asupra bugetului.
Mediafax

×
Subiecte în articol: economic masuri guvern