x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Analizå SFin - Taxa de înmatriculare a miniştrilor

Analizå SFin - Taxa de înmatriculare a miniştrilor

25 Feb 2008   •   00:00

Dacă toţi românii ar da statul în judecată, Guvernul ar putea fi nevoit să înapoieze taxa, dar şi să plătească 30 milioane euro cheltuieli de judecată.



Dacă toţi românii ar da statul în judecată, Guvernul ar putea fi nevoit să înapoieze taxa, dar şi să plătească 30 milioane euro cheltuieli de judecată.


PROCES. "Curtea de Apel Timişoara a decis să respingă în mod irevocabil recursul declarat de Administraţia Finanţelor Publice Arad şi a stabilit că perceperea taxei de primă înmatriculare pentru un autoturism adus în România şi înmatriculat în România, este nelegală". Prin acestă decizie judecătorească statul a fost obligat să înapoieze unui contribuabil taxa de primă înmatriculare percepută şi să-i plătească cheltuielile de judecată. Din păcate însă, în România, deciziile judecătoreşti nu pot constitui un precedent juridic, ca în alte state europene, aşa încât cetăţenii care doresc recuperarea taxei vor trebui să apeleze, la rândul lor, la justiţie.

Singurul impediment în calea contribuabililor, pe care se bazează şi statul, ar putea fi reprezentat de cheltuielile de judecată. Totuşi cheltuielile nu sunt atât de ridicate.


ONORARII. Taxa de timbru pentru contencios administrativ este de zero lei, iar onorariul avocatului – aproximativ 10% din valoarea prejudiciului recuperat. Cine plăteşte însă aceste sume? Guvernul, din banii încasaţi de la contribuabili. După ce cu banii obţinuţi din taxa pe primă înmatriculare au oferit pomeni electorale, guvernanţii vor fi nevoiţi să repare moral încăpăţânarea cu care au tras de această taxă.

Iar dacă nu decid prin lege să înapoieze banii, eventual eşalonat, precum guvernul ungar, iar toţi plătitorii taxei vor apela la justiţie, statul va fi nevoit să mai scoată suplimentar 30 milioane euro cheltuieli de judecată. Suma reprezintă 10% din totalul de 300 milioane euro încasaţi în 2007 ca taxă.

×
Subiecte în articol: economic