x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Analiză SFin: Chiriaş pe viaţă

Analiză SFin: Chiriaş pe viaţă

de Jurnalul National    |    13 Feb 2008   •   00:00

Apartamentul de bloc nu mai este soluţia ieftină de pe piaţa locuinţelor. De fapt, pe piaţa imobi­li­ară de vânzări nu mai există soluţii ieftine.

Apartamentul de bloc nu mai este soluţia ieftină de pe piaţa locuinţelor. De fapt, pe piaţa imobi­li­ară de vânzări nu mai există soluţii ieftine. De la terenuri, case, vile şi apartamente, noi sau vechi, totul este supraevaluat pe motiv de supralicitare. Excepţie fac chiriile. O analiză a Săptămânii Financiare arată că acestea, chiar dacă par indecent de mari, sunt parcă mai umane comparativ cu ratele pe care trebuie să le susţii dacă vrei să cumperi o locuinţă. În fapt, chiriile reflectă cel mai fidel puterea de cumpărare a românilor.

Indiferent dacă vorbim despre garsoniere, apartamente cu două sau trei camere, în majoritatea si­tu­a­­ţiilor, rata bancară pentru cum­pă­ra­rea locuinţei este mai mare decât chiria. Un apartament cu trei ca­me­re, confort 1, decomandat, preţ de listă 120.000 de euro, cel mai mic preţ de pe piaţă. Chiria unei astfel de locuinţe variază între 400 şi 700 euro/lună, în funcţie de locaţie, dotări şi finisaje. Rata lunară la cum­pă­rarea acestei locuinţe (20% avans, 8,5% DAE, credit pe 30 de ani) este de cel puţin 740 de euro. O chirie de 400 de euro versus o rată de 740 te face să în­ţe­legi de ce occidentalii nu fac din achi­zi­ţia unei case un scop de viaţă. D­i­fe­renţa este şi mai frapantă în cazul imo­bilelor de lux situate în centrul Ca­pitalei.

×
Subiecte în articol: economic