x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dragu: Inflația în Republica Moldova a scăzut de la 34% la 4%

Dragu: Inflația în Republica Moldova a scăzut de la 34% la 4%

de Redacția Jurnalul    |    10 Apr 2024   •   16:15
Dragu: Inflația în Republica Moldova a scăzut de la 34% la 4%
Sursa foto: Lucian Alecu

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, declară la RFI că este încrezătoare că inflația va continua să scadă anul acesta. Ea precizează că inflația s-a redus cu 30% într-un an și jumătate, în Republica Moldova.

Anca Dragu spune că "inflația în Republica Moldova a scăzut de la un vârf de peste 34% în octombrie 2022 la puțin peste 4% în februarie. Suntem încrezători că acest trend de reducere a inflației, de dezinflație, se păstrează".

„Cea mai mare influență au avut-o măsurile din piața de energie, pentru că Republica Moldova era dependentă total de gazul rusesc. Criza de pe piața de energie în contextul războiului a făcut ca această componentă să aibă un impact covârșitor asupra prețurilor. Imediat după declanșarea acestei crize, UE și în special România, ca parte a Uniunii, a ajutat procesul de interconectare a Republicii Moldova cu sistemul de energie electrică și gaze naturale, astfel încât această dependență s-a dus către zero. Deci pe de o parte, faptul că țara s-a desprins de dependența de gazul rusesc, combinate cu măsuri guvernamentale care au redus facturile la gaze și energie electrică, mai ales pentru persoanele vulnerabile. Apoi și contextul internațional desigur a ajutat și o cerere internă mai scăzută”, adaugă Dragu.

Guvernatoarea BNM spune că ținta de inflație de 5% pe anul 2024 este fezabilă: "Da, absolut. Avem ținta de 5%, cu un coridor de plus minus 1,5 puncte procentuale, deci suntem în acest coridor. Această țintă și coridorul sunt corelate cu potențialul de creștere economică a țării (...). Anticipăm să rămânem sub 5% în 2024, cam asta este prognoza noastră de bază. Sigur, întotdeauna, prognoza poate suferi modificări, în funcție de factori exogeni, care sunt dincolo de controlul Băncii Naționale".

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: anca dragu republica moldova inflatie